- Jag slår nya rekord varje år, säger Wanja som styrketränar fem dagar i veckan och springer en dag i veckan.
För henne är träning numera en livsstil. Men det har inte alltid varit så. När man ser Wanjas vältränade kropp och muskulösa armar är det lätt att tänka sig ett långt förflutet i gymlokalen. Men sanningen är den att hon endast sedan sju år tillbaka har gymmat så flitigt som hon gör i dag.
- Det var då jag kom på att det var min grej, säger hon.
Att hon hittade sitt intresse i styrketräning var en tur i oturen. En spricka i en ledkula i foten gjorde att hon inte kunde springa, knappt gå. Men Wanja ville inte sluta träna flitigt för det. Så då blev det till att gå tvärs över gatan till det närliggande gymmet på Söder i Gävle. Och där är hon numera fast. Innan dess besökte hon bara gymmet en gång i veckan, som komplement till löpningen.

Även om Wanja har elitidrottare i släkten så kom eget hennes idrottsintresse först i vuxen ålder. Löpningen tog fart när hon var 39 år.
- Jag var en riktig soffliggare när jag var ung. Den enda idrott jag gillade var att titta på ishockey.
Men det stillasittande arbetet på bank fick henne att vilja börja röra på sig.
- Jag ville inte få en bred rumpa så jag började följa med min man ut och springa.
Och därmed tog löparintresset fart ordentligt, när Wanja var i 50-årsåldern sprang hon sitt första maraton. Men sedan hon fyllt sextio år så har det inte blivit några fler maraton. Men springa gör hon ändå, i Hemlingby.
- Det är ett suveränt fint fritidsområde. Där kan man springa året runt, säger hon.

Sedan Wanjas träning tog fart på allvar och musklerna började ta form så har hon varit mycket i rampljuset. Hon har till och med varit på Aftonbladets löpsida. Och när hon går på stan känner folk igen henne.
- Det är både positivt och negativt. Ibland vill jag bara vara i fred och inte känna att folk håller ögonen på mig, säger hon.
Efter denna intervju känner hon att hon nu vill ta en paus från all publicitet. Tv-sporten har legat på henne för att få komma till hit och göra ett inslag, men Wanja har sagt nej. I tv vill hon inte vara med mer, trots att hennes man Kurt ligger på henne och gärna vill stoltsera med sin frus träningsprestationer.
- Han har varit som min manager, men han har fått sparken. Nu får det vara nog så att jag kan träna i lugn och ro.

Själv förstår hon inte varför hon anses vara så speciell och varför det har blivit en sådan uppståndelse kring hennes styrketräning.
- Men det har väl med åldern att göra, skulle jag vara 40 år så skulle ingen bry sig. Jag är tydligen ganska ensam. Folk tror inte att man kan börja träna när man är äldre.
Men Wanja har med sin egen kropp bevisat att musklerna kan fortsätta att växa och bli starkare även när man har fyllt 70 år. Och genom sin träning har hon inspirerat andra till att börja.

Visst är hon stolt över sin vältränade kropp, men en god hälsa är ändå den främsta anledningen till den intensiva styrketräningen.
- Jag blir så pigg av det. Ju hårdare jag tränar desto piggare blir jag. Hälsa för mig är att vara frisk och må bra. Och mitt immunförsvar har blivit mycket bättre, nu blir jag blir aldrig sjuk längre.

Och det är inte bara på gymmet som hon har nytta av sin styrka. Wanja och hennes man har ett sommarställe på Norrlandet, och när huset från 1901 skulle skrapas rent från färg och målas om så var det Wanja som kavlade upp ärmarna.
- Jag känner mig riktigt stolt när jag tittar på huset. Jag kan inte förstå hur det är möjligt att jag hängde där i taknocken och målade, säger hon och skrattar.

Men för Wanja verkar det mesta vara möjligt. Hon räds inte några nya utmaningar och det är inte bara träning som hon har tagit till sig på äldre dar. Hon är ägare till två datorer som hon bland annat använder till att redigera bilder och göra sin hemsida. För foto är ett annat stort intresse vid sidan av träningen.
- Folk verkar inte tro att jag gör något annat än att träna. Men dygnet har ju 24 timmar, så om jag tränar två timmar så hinner jag ju med mycket annat också. Jag tycker om att läsa till exempel, säger hon.
Men styrketräning är ändå det intresse som ligger henne varmast om hjärtat och hon tvivlar inte på att det så kommer att förbli.
- Man kan träna hur gammal man än blir. Det är aldrig för sent att börja träna, men det är alltid för tidigt att sluta. Så jag ser inget slut på det, säger Wanja Sjödin.

Marie Björk


Faktaruta:

Namn: Wanja Sjödin
Ålder: 72 år
Bor: på Söder i Gävle
Titel: Pensionerad bankkamrer
Träningsformer: Styrketräning, löpning, dans.
Matvanor: Husmanskost. Mycket protein och mindre kolhydrater.
Hemsida: http://web.mac.com/wansjo/web
Lokala förebilder: Anna Rosén (Gladiatorerna, World Strongest Woman) och Cecilia Benjaminsson (Gladiatorerna).