Varför blev det frisör du satsade på?

Jag hade en dröm om frisör när jag var 15 år men det blev aldrig av då. Jag satsade på detaljhandeln i stället. Det blev en hel del olika butiker under åren. Mitt längsta jobb inom detaljhandeln var på IKEA där jag arbetade i 11 år och var avdelningschef i 9 år. På IKEA har jag lärt mig mycket om både försäljning och människor. IKEA var och är fantastiskt på många sätt men ibland så behöver man byta arbetsplats och hitta nya förhållningssätt till livet.

Vad gjorde du efter IKEA?

Jag jobbade kort tid med långtidsarbetslösa personer i länet med motivation att de skulle komma tillbaka i arbete. Därefter började jag arbeta på Borgarskolan som handelslärare, jag fick läsa in pedagogiken på högskolan under tiden och det var både kul och intressant. Det är fantastiskt roligt att arbeta med ungdomar, något jag saknar ibland.

Hur vågade du säga upp dig när du inte hade något nytt jobb?

Att vi alla har räkningar varje månad är ju ett faktum, och att dessa ska betalas likaså men att vara på en arbetsplats där man inte trivs fullt ut är för sorgligt. Jag var såklart rädd men tänkte ändå att det blir något nytt snart att se fram mot. Jag sökte flera jobb som passade min profil men fick dåligt med gensvar, det var inte helhjärtat från min sida för jag var trött på det jag kunde bra. Jag kände en olust att söka jobb som hade liknande organisationer som mina förra arbeten. Jag visste inte då att jag skulle skola om mig, det är en längre process innan det blir en medveten handlig. När jag kom på att det var frisör jag ville satsa på så kollade jag upp vika möjligheter som fanns och hittade då nio godkända utbildningar till frisör i Sverige? Jag sökte till Björn Axén Academy, var ner på intervjuer och fick beskedet att jag hade fått en plats. Jag tyckte det här var jättespännande och för att finansiera min utbildning så sålde jag min lägenhet på söder här i Gävle. Skolan berättigade inte till CSN-lån/bidrag så det gällde att spara på kostnaderna så att allt gick ihop. Jag skulle ju ha ett nytt boende i Stockholm jag kollade andrahandsboenden men det var dyrare så jag köpte en egen lägenhet. Det blev lite omställning att flytta in på en liten yta, men man vänjer sig efter ett tag.

Vad kostade utbildningen?

Den kostade 250.000kr det första året på Björn Axén Academy, andra året så är man på praktik och får då lärlingslön, det blir lite bättre då men det är ändå mindre än a-kassan.

Hur var det att sitta i skolbänken igen?

Det var superkul för det är så kreativt och inspirerande hela tiden, det var också jobbigt för jag upptäckte att det är svårare att lära sig nya saker när man blir äldre. Det tar lite mera tid och kraft än när man är yngre.

Hur var utbildningen?

Skolan var fantastisk, i topp när det gäller allt. Vi hade de bästa frisörerna som lärare i de ämnen de var bäst på, som till exempel i uppsättningar så hade vi Peter Hägelstam som är drottning Silvias frisör och hennes uppsättningar är ju suveräna, där inte ett hårstrå ligger på fel plats. Det är naturligtvis en tuff utbildning med mycket höga krav, men sätter man ribban högt så blir det ett bra resultat. Att sen praktisera och jobba hos Björn Axén på Åhlens City i Stockholm var en riktig höjdare. Det är ju många olika kunder med många olika behov, jag lärde mig massor av de frisörer som arbetade där.

Varför tillbaka till Gävle igen?

Mina barn bor i Gävle och jag längtade efter dom jättemycket, även om de har flyttat hemifrån. Jag hade tänkt stanna i Stockholm längre än vad det blev, men när jag såg att Hairhouse på N. Kopparslagargatan var till salu så blev jag sugen på att flytta tillbaka och bli min egen. Jag tycker att lokalen har ett bra läge samt att huset som är byggt på sent 1800-tal är fint. Det krävdes en renovering för att få det som jag ville, men nu är det fixat. Jag har tänkt mig att ha tre frisörer till i lokalen, som ska ha egna hyrstolar.

Varför valde du eget företagande?

Jag har kommit till en punkt i livet där jag vill vara herre över min tid både i nuläget och längre fram. Jag tror att anställningsvillkoren hos företag kommer att bli mer speciella och jag är inte säker på att jag kan styra över min tid och mitt liv som jag vill. Om jag känner att jag vill arbeta efter 65 år till viss del så ska jag kunna göra det på mina villkor. Eller om jag vill hämta barnbarn på dagis någon dag i veckan så ska jag även kunna göra det utan att det blir några problem.

Det är aldrig för sent att tänka nytt och vara positiv till nya utmaningar hela livet.