Sven Bergström berättade att han suttit i Riksdagen i drygt 10 år och hela tiden även i Trafikutskottet. Sven vill att det skall bli ännu mindre krångel för företagare. Regeringen har vidtagit en hel del åtgärder, men fler behövs. Dubbelspår hela sträckan från Stockholm till Sundsvall krävs också, ”både för gods och människor”. Den viktigaste frågan i nuläget är dock att få ordning på kreditgivningen. Idag riskerar en del företag att få sina lån kraftigt förändrade, det är svårare att få lån till investeringar mm.
Lennart Sjögren (”jag sitter inte i riksdagen, jag arbetar där”) vill förändra arbetsrättslagarna, till exempel att skrota LAS. Värnskatten bör också tas bort.
– Man får inte glömma att 180 000 människor har fått jobb sedan den nya regeringen trädde till för två år sedan och vi har också minskat statsskulden rejält, sa Lennart.
Lennart är också inne på att kapitalförsörjningen till företagen måste fungera bättre. Den nya budgeten innehåller bland annat ett stimulanspaket på 38 miljarder. Företagsklimatet måste förbättras, till exempel genom att lokala politiker tar reda på vad företagarna anser behöver göras.
Margareta B Kjellin sitter i sociala utskottet och har stora förhoppningar på att valfrihetssystemet skall innebära att fler kan starta vårdföretag. De återinförda ROT-avdragen kan också ge mer jobb åt företagen inom byggbranschen.
Problemen inom Gävleborgs Landsting är en svår nöt att knäcka, men ”Vårdval Sverige” kan minska köerna. Avregleringen av Apotekets monopol ger också möjligheter för företagen att växa när handeln kan börja sälja receptfria läkemedel. Margareta påpekade att Apoteksmonopolet infördes så sent som 1971.
– Kuba och Nordkorea är de enda länder utom Sverige som har apoteksmonopol så jag ser det som ett bra beslut, sa Margareta.
Yrkeshögskolan och fler lärlingsplatser är en bra väg att få fram rätt kompetens och rätt utbildning för att minska bristen på kompetent personal.
Länets yngste riksdagsman, Tomas Tobé, utsågs 2008 till den mest företagarvänliga riksdagsmannen av Företagarna för att han lagt fram flest företagsvänliga förslag i riksdagen 2007. Tomas sitter både i Arbetsmarknads- och Näringsutskottet. Han spår att 2009 kan bli ett jobbigt år och det är svårt att sia utvecklingen. Regeringen har beslutat om ett extrapaket för jobbomställning på 20 miljarder för tre år, vilket förhoppningsvis skall underlätta den pågående strukturomvandlingen. När det gäller arbetsrättsfrågor vill Tomas att man avvaktar resultatet av förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare innan det kan bli aktuellt med lagstiftning. Det bästa är om parterna kan komma överens, tycker Tomas.
– Det är också för tidigt att utropa att kapitalismen är död, företagen är förutsättningen för att vi skall ha ett bra samhälle, sa Tomas.
Sedan var det dags för gästerna och många intressanta frågor och förslag framfördes.
• Skrota LAS
• Ta bort kravet på minimilöner för lärlingsarbeten
• Sänk arbetsgivaravgiften
• Öka tröskeleffekterna ytterligare mellan jobb och ”inte jobb”
• Sänk kravet på aktiekapital till 50 000 kr, åtminstone för tjänsteföretag
• Minska regelkrånglet ytterligare
• Förenkla processerna kring infrastrukturprojekt, det tar alldeles för lång tid pga alla överklaganden
• Se till att Vägverket har fler färdiga projekt i byrålådan för att ta till i lågkonjunktur
• LOV (Lagen om Valfrihetssystem) borde vara tvingande
• Glöm inte att IT-infrastrukturen måste utvecklas ytterligare
• Glöm inte Europaperspektivet i riksdagsarbetet
Panelen tackade för alla intressanta förslag och gav positiva besked på en del och mindre positiva på andra. När det gäller förändringar av regler mm finns det starka krafter på tjänstemannanivå inom Finansdepartementet som arbetar mot de förändringar regeringen vill genomföra. Margareta B Kjellin beklagade att LOV inte blev tvingande eftersom det inte gick att nå politisk enighet om det.
Lennart Sjögren uppmanade i sitt avslutningsanförande till mer politisk opinionsbildning.
– Vässa argumenten och försök hitta nya grepp, uppmanade Lennart Sjögren företagarna.
Alla fyra tyckte mötet var ett bra initiativ, så bra att dagens allmänpolitiska debatt i riksdagen fick stå tillbaka!