Under de senaste 35 åren har inte en björn lämnat Kodiak Island pga att det inte funnits parker som har nog hög standard för att ge björnarna en bra framtid. Björnparken i Grönklitt är utvald av Alaska Department of Fish and Game att få ta emot två Kodiakbjörnar som annars gått en säker död till mötes ute i det fria på Kodiak Island pga att deras mammor omkommit.

Phd Larry van Daele, som ansvarar för förvaltningen av Kodiak Island´s alla björnar säger att ”hittills har det inte funnits någon anläggning i världen som hållit sådan standard att vi kunnat tänka oss att placera Kodiakbjörnar på. Efter senaste årens utbyte kring utbildning och information om förvaltning så har vi fått en inblick i att Orsa Björnpark håller en så hög standard att vi från Alaska Department of Fish and Game vet att björnarna kommer att få det bra, därför har vi valt att samarbeta med Grönklittsgruppen, och Orsa Björnpark”.

Detta meddelades igår via ett pressmeddelande från Orsa Björnpark. Ungarna är redan på väg men flygs först till Anchorage för en tids vistelse på Wildlife Center innan de blir bosatta på parken i norra Dalarna.