Marinfestivalen arrangeras den 14-16 augusti på Gävle Strand. Det blir ett festivalområde med både familjeunderhållning, krögare och utställare. Allt kommer att vara i maritimt tema och till fri entré.

- Med Gävle Marinfestival tar vi oss tillbaka till Gävles storhetstid som sjöfartstad, berättar Joakim Lundberg som är evenemangsansvarig på Destination Gävle, den avdelning inom Gävle kommun, som arrangerar evenemanget.
- Det här kommer att bli en häftig upplevelse för alla som har det minsta intresse för sjöfartsliv men även för den som gillar festivaler och trevliga mötesplatser i allmänhet. Man behöver inte åka ut på havet för att få en häftig upplevelse.

Det kommer att vara uppvisningar med höghastighetsbåtar, spännande underhållning och deltagande från flera olika aktörer. Bland annat så kommer Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Polisen och Räddningstjänsten att medverka.
Programmet är stort och brett med inriktning för att tillgodose de flestas behov. Bland annat anordnas en sjörövarteater, ponnyridning och sjöskola för barnen samtidigt som de större mer äventyrslystna kan åka ribbåt.

De som vill segla med skeppen, företag eller privatpersoner, har möjlighet att boka halvdagsturer (förmiddags- eller eftermiddagar) och det har redan visat sig bli mycket uppskattat.
- Biljettsläppet till seglatserna får vi nog betrakta som en succé, berättar Joakim. Trycket har varit stort från början och vi har redan sålt mer än hälften av biljetterna. Inte minst företagen verkar se det som en fin möjlighet att förgylla sensommaren med en kick-off.
- Vi satsar genomgående på hög kvalitet och det känns mycket kul att bjuda på artister som Thomas Di Leva, Jack Wresvik och P-Floyd.
- Syftet med Gävle Marinfestival är att knyta an till Gävles stolta historia som handels- och sjöfartsstad samt locka besökare från Mellansverige, berättar Örjan Ohlström, projektansvarig på Destination Gävle. Den är naturligtvis också ett sätt att marknadsföra Gävle som havsstad och en symbol för kommunens nya slogan ”Välkommen ombord”. Vi hoppas naturligtvis att det kommer att bli lyckat med bra väder och mängder av besökare.

Besökarna kommer att kunna ta sig till festivalområdet med båt, bil, cykel eller till fots. Hela området får också en rejäl ansiktslyftning innan dekorationer, scener, restaurang- och utställningstält och skeppen med mera kommer på plats.

Sveriges Sjövärnskårer förlägger årets riksmöte och rikstävlingar till festivalen och dessutom ansvara för logistiken kring skeppen så de kommer in och ut från Gavleåns kaj. Värdinna för evenemanget är förstås vår egen Briggen Gerda.
Alle man ombord? Det får vi se på Gävle Strand i mitten av augusti.


Fakta: Biljetter till seglatserna säljs på Gävle Turistbyrå och mer information om festivalen finner ni på
http://www.destinationgavle.se/gavlemarinfestival