Precis som tidigare år blir det även en hel del intressanta föredrag, underhållning och god mat! För det senare svarar Peter Ågren, som även kommer att föreläsa om matlagning för både stora och små. Ylva Landerhorn, känd trädgårdsexpert från TV, skall ge oss inspiration och tips på hur vi kan skapa en fantastisk trädgård även på den mest omöjliga ytan! Självklart svarar Ylva också på frågor och ger råd och tips till den som behöver. Ett tips: ta med foton och skisser på trädgården till Bomässan!
Clownen Mike ser till att barnen trivs och kanske även vuxna med barnasinnet uppskattar lite clownkonster!
På mässan får vi också ta del av inspirerande föreläsningar om solenergi. Lars Andrén, en av Sveriges främsta experter inom området, gästar årets bomässa och han kommer även att erbjuda kostnadsfri energirådgivning.
- Det är många utställare som återkommer men det är också en hel del nya spännande utställare som är med i år, bland annat Gästrike Återvinnare, berättar Sandra Hessel. Satsningen på lokal mat fortsätter också eftersom det blivit ett populärt inslag på Bomässan i Gävle.
Gästrike Återvinnare kommer att fokusera på avfallsminimering och återbruk, de två första stegen i avfallstrappan som visar hur man kan minska sina avfallsmängder. Avfallstrappan är ett EU-direktiv.
- Det miljömässigt bästa alternativet är att avfallsmängden minskar eller ännu hellre inte uppstår över huvud taget, säger Lena Öman, miljöpedagog på Gästrike Återvinnare.
Idag producerar varje svensk i snitt närmare 500 kg sopor per år och det är inte hållbart. Genom att delta på Bomässan vill Gästrike återvinnare visa på alternativ hur man förlänga olika materials livstid och därmed minska deras miljöpåverkan.
För tre år sedan introducerades mat på Bomässan och för tredje gången är det Peter Ågren, butiken Gävligt Gott på N Rådmansgatan, som ansvarar för den avdelningen. Det blir inriktning på lokal mat med ambitionen att utveckla matkonceptet.
- Vi presenterar bland annat "Gapas", som är Tapas baserad på lokalproducerad mat från Gästrikland, berättar Peter Ågren. Vi vill inspirera till nynordisk mat, det vill säga traditionella recept som moderniserats.
Ett sådant exempel är stekt blodpudding med lingonchili i stället för lingonsylt! Eller vad sägs om en Bearnässelsås, kryddad med brännässlor!
På Bomässan presenteras också Matpåsen, som kommer att säljas hos Gävligt Gott. Det är en påse med ingredienser till 4 portioner med lagom dos av varje ingrediens så att man slipper köpa stora förpackningar, som man kanske inte gör av med.
- Det skall vara enkelt att laga till och ett alternativ till snabbmat, säger Peter Ågren.
På Bomässan går också startskottet för "Matverk Gästrikland", som är en mattävling för krögare tillsammans med lokala producenter av livsmedel!
Vi kan alltså se fram mot en välmatad Bomässa, i dubbel bemärkelse!