Verksamheter med obetydlig omfattning (försäljning lägre än 4 prisbasbelopp (f.n. 164.000 kr)är undantagna från kravet på att ha ett certifierat kassaregister liksom organisationer befriade från skattskyldighet samt
• taxi
• distans- och hemförsäljning
• varuautomater
• automatspel
• torg- och marknadshandel
Skatteverket kan också bevilja andra undantag från lagen, först och främst större företag där skattekontrollen kan tillgodoses på annat sätt.
Skatteverket har i arbetet med tekniska kraven haft en hemlig referensgrupp med representanter för bland annat Svensk Handel, Frisörsförbundet, Hotell & restaurangägarna, Banksäkerhet samt leverantörer av kassaregister.
Refernsgruppen och Skatteverket har jobbat med idéer som sedan testats vartefter. Det kommande lagförslaget har även väckt intresse inom EU.
Tillverkarna av kassaregister ligger i startgroparna för att kunna börja leverera utrustning som är konstruerad för att klara kraven.
Skatteverket kommer att göra oanmälda besök och då kontrollerar man att kassaregistret uppfyller de krav som finns. Dessutom får Skatteverket även göra särskilda kontrollåtgärder, till exempel oanmälda besök för att räkna kunder, göra kontrollköp, kvittokontroller och kassainventering.
Företaget skall kunna tillhandahålla en kontrollremsa, ett journalminne ("svarta lådan") eller ett tömningskvitto för att Skatteverket skall kunna kontrollera hur försäljningen har registrerats i kassaregistret.
Stefan Eriksson, Datorama Kassasystem AB, har varit med i referensgruppen. Vi träffas i Datoramas nyöppnade filial i Gävle på Kålhagsgatan i Gävle där Olle Fällström ansvarar för verksamheten. Stefan tycker det har varit intressant och givande att delta i referensgruppen.
Datorama jobbar med kassaregister, restaurangsystem, butiksvågar och annan butiksutrustning. Deras system är rombaserade "PC-embedded" kassasytem, vilket innebär större säkerhet än rent PC-baserade system. Rombaserat och embedde innebär bland annat att systemet har en okomplicerad uppbyggnad och därmed hög driftsäkerhet samt är okänsligt för virus, betydligt svårare att komma åt för "hackers" mm.
Ett nytt kassasystem för ett mindre förtag och anpassat till den nya lagen kan kosta ca 12-16.000 ex moms.
- Datoramas målsättning är givetvis att ta fram system med så låg kostnad som möjligt, säger Stefan Eriksson.
Olle Fällström, välkänd för de flesta i branschen, ser fram mot att arbeta med de nya produkterna. Datorama är väl förberedda och kan redan leverera nya kassaregister som är förberedda för att anpassas till de nya kraven, som han räknar med att skall fastställas senast i oktober. Med tanke på att det är så många företag som omfattas av den nya lagen rekommenderar han att de som berörs redan nu börjar sondera marknaden. I slutet av 2009 kommer det förmodligen att vara långa leveranstider på nya kassasystem, så långa att man riskerar att vara utan godkänt system den 1 januari 2010. Den som då inte sett om sitt hus i tid riskerar vite eller inskränkningar i verksamheten eller till och med att få stänga verksamheten!
Om du vill veta mer om den nya lagen kan kontakta Datorama i Gävle, tel 08-28 10 50, eller besök http://www.skatteverket.se