Resultaten från undersökningen talar sitt tydliga språk. Hela 9 av 10 unga anser att det är viktigt att själv få välja skola och 8 av 10 anser detsamma om vård. Oberoende av om det är idrottsgymnasium, spetsklass i matte eller vårdcentral - vad som passar dem ska också vara tillgängligt. Av de unga som vill se ett vinstförbud är det bara 13 procent som fortfarande vill se ett om konsekvensen blir minskad tillgänglighet.

Den tveksamheten mot att företag ska få göra vinst i välfärden som kommer från politiskt håll riskerar att minska valfriheten, då få aktörer vågar starta en skola eller ta över ett sjukhus om det innebär en ekonomisk risk. Vem ska erbjuda alternativen då? Det går inte att bortse ifrån att ett förbud skulle minska valmöjligheterna, en utveckling som de unga inte vill se.

Unga vuxna är en viktig väljargrupp och kommer i 2014 års val bestå av nära en miljon människor som helt har vuxit upp med friskolereformen. Det går inte längre att bortse från att inställningen till ökad valfrihet i viss mån är en generationsfråga. Den som en gång har vant sig vid möjligheten att välja vill inte att besluten ska flyttas från köksbordet tillbaka till stadshuset. Den unga generationen är landets framtid, en framtid där valfriheten har kommit för att stanna.

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv