”Om fem år är du precis samma person som du är idag förutom två sake; de människor du träffar och de böcker du läser.”

Uttalandet kommer från Charlie ”Tremendous” Jones som vigde hela sitt liv åt att hjälpa människor få ett bättre liv genom att läsa rätt böcker. Varande mitt uppe i Per H Börjessons fantastiska bok ”Så blev Warren Buffet världens rikaste man” kommer jag osökt att tänka på detta uttalande och hur sant det är. Vad man än gör så blir reslutatet alltid en produkt av det man stoppar in. En annan bok som då bör nämnas är Tänk Rätt Bli Framgångsrik, Napoleon Hills klassiker som kom ut första gången 1937. Författaren beskriver där hur man kan uppnå framgång inom allt genom att följa tretton steg. Tretton steg är vad som har gällt överallt – utom i Sverige. Där har läsarna fått nöja sig med tolv steg då ett av kapitlen vid tiden för översättningen ansågs vara för kontroversiellt och därför helt enkelt utelämnades. Är det möjligen därför som det efter 1970, inte startats ett enda företag som vuxit till ett storföretag?

Kanske inte helt och hållet men visst kan det ha haft inverkan. De två tyngsta faktorerna får dock anses vara tre kvarts sekel av socialistdiktatur och jantelagen. Den förstnämnda har skapat en nation där folk är feta och glada och nöjda med att bli matade av staten och där en anställning känns som det tryggaste. Den sistnämnda, som inte tillåter att man kan någonting, har gjort turen till den enda vägen till rikedom och därför förlitar sig folk mer på hur hjulen i Bingolotto snurrar eller hur hästarna springer på V75 än på sin egen förmåga.

Nu har vi dock kommit i ett helt nytt läge som innebär att hela detta scenario håller på att förändras. Tack vare en ständigt ökande internationalisering har jantelagen sakta men säkert börja krackellera och folk börjar våga ta för sig. Den politiska kartan har ritats om, socialistdiktaturen är på väg bort och vi går in i en anda av företagsamhet och entreprenörskap där den kvävande byråkratin är på väg att bli ett minne blott. Dessutom har den svenska versionen av Tänk Rätt Bli Framgångrik kompletterats med en översättning av det tidigare utelämnade kapitlet vilket gör att de svenska läsarana också har tillgång till alla de tretton stegen till framgång.

Så därför kära läsare, har minst tre trafikljus slagit om till grönt för att du ska kunna påbörja den spännande resa det innebär att bygga ett företag. Sverige behöver som bekant arbetstillfällen och de enda som kan skapa dessa är entrepröner som har visioner och vilja att bygga något riktigt stort.

Nu undrar ni kanske vad som ansågs som så kontroversiellt i Tänk Rätt Bli Framgångrik så att det utelämnades för de svenska läsarana?
Jo det faktum att sexualdriften har en stor inverkan på framgång inom affärslivet. Sexualdriften är nämligen den starkaste av alla känslor hos människan och när man känner till det kan man omvandla den driften inte bara till fysiska sexuella handlingar utan även till aktivitieter som skapar affärsmässiga framgångar.

När ni nu fått reda på detta så är det inte så mycket att tveka på om du känner för att skapa en förändring i din tillvaro. Alla verktygen finns tillgängliga i en eller annan form och ledarskapet finns att tillgå bland annat inom vårat företag. Så har du en idé, kör igång. Kanske det är just din idé och handling som lägger grunden för nästa ABB, Astra eller Ericsson.