En av deltagarna har kommenterat detta arbete med följande: ”Tack än en gång för denna härliga möjlighet att bättra på min egen hälsa och hela världens hälsa genom att använda bilen mindre”. 87 procent av deltagarna sa att de efter avslutat projekt skulle fortsätta gå och cykla till arbetet.
Deltagare förband sig att gå eller cykla till arbetet minst tre dagar i veckan under de sex månader som projektet pågick, maj-oktober 2006. Med ovan nämnda goda och inspirerande resultat som grund togs beslutet att genomföra motsvarande arbete även under 2007.

___ Änglamarkspriset
Från omkring hundra nomineringar valdes tio finalister ut, en av dessa är ”Gör din hälsa och naturen till vinnare”. Årets Änglamarkspris med temat ”Hälsa och miljö” ska gå till en person, organisation eller ett företag som har gjort en betydelsefull miljöinsats som också gynnat människors hälsa och välbefinnande.

Läs mer, och rösta på din favorit, på: http://www.coop.se/anglamarkspriset

Änglamarkspriset grundades av Coop för att ge förebilder och föregångare inom miljöområdet mer uppmuntran, publicitet och belöning för sina insatser. Nytt för i år är att allmänheten kan påverka resultatet genom att rösta på sin favoritkandidat. De sammanräknade rösterna räknas som en av sju juryröster. I juryn finns Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube samt representanter från Coop och KF.

___ ”Gör din hälsa och naturen till vinnare”
Ett samarbete mellan projekten Miljöanpassat Transportsystem i Gävleborg, X-MaTs, och Frisk i Landstinget. Frisk i Landstinget arbetar för mer hälsofrämjande arbetsplatser och ett hållbart arbetsliv. Det övergripande målet är att halvera sjukfrånvaron fram till 2008. Att ställa bilen och i stället gå eller cykla är ett konkret sätt att få bättre kondition. På köpet minskar utsläppen från våra resor, vilket är det övergripande målet för X-MaTs.

Klimatfrågan är en sak berör oss alla. Varför inte agera och samtidigt få andra positiva fördelar på köpet? När deltagarna i detta projekt minskat sin klimatpåverkan genom minskat bilresandet har de fått en bättre hälsa genom ökad motion. Dessutom har de ur ett trafiksäkerhetsperspektiv valt bättre färdsätt, som även är bra för privatekonomin.

Läs mer, samt ladda hem slutrapport, på: http://www.lg.se/friskilandstinget

Kontakt och frågor:
Christoffer Westerberg, projektledare X-MaTs
026-15 76 38 alternativt 070-577 76 38 samt http://www.X-MaTs.nu

Foto: Anders Friberg, Landstinget Gävleborg
Materialet - text och bild - får endast användas, helt eller delvis, i samband med information om "Gör din hälsa och naturen till vinnare".