– Min dröm var inte att skriva en bok, säger Thorbjörn. Min dröm var att ta reda på vad som låg bakom att jag och mina syskon togs om hand av samhället och placerades på barnhem.
Hans dröm blev uppfylld och nu vet han varför livet blev som det blev. Thorbjörns dröm blev också en bok – Brevet till Mor.
- Att försöka minnas sin barndom är inte lätt – speciellt när man inte har någon egen minnesbild, säger Thorbjörn Pellpers. Jag har över åren funderat över min barndom och vad som egentligen hände när vår familj splittrades. Men jag minns knappt någonting och ingen har berättat. När jag nu ställer frågor om min barndom, är nästan alla som kan ge mig svaren döda.
”Brevet till Mor” handlar om två familjers livsöden under en orolig tid i Sverige från 1945, när Thorbjörn Pellpers föddes, fram till att han fann tryggheten hos sina adoptivföräldrar. Boken skrevs för att dokumentera händelser och förhållanden som formade och påverkade Thorbjörns liv. Tanken var att ge boken till barn och barnbarn, men förläggaren Books On Demand i Visby tyckte att boken borde nå en större publik. ”Brevet till mor” kan därför köpas på deras webbshop.
- Till min förvåning så har jag fått telefonsamtal, brev och mail från olika delar av Sverige, trots att boken bara funnits att köpa sedan slutet av januari. Jag har också fått inbjudningar att föreläsa om boken, berättar Thorbjörn Pellpers. Senaste förfrågan kom från Skåne, men jag var tvungen att tacka nej eftersom jag inte hade tillfälle att komma.
Faktaunderlaget har Thorbjörn Pellpers forskat fram i olika arkiv, besökt platser och talat med människor som har haft något att berätta.
Boken kan köpas på: http://booksondemand.e-butik.se/?artnr=1742