GPM AB startades av bröderna Emil och Erik Hedlund för snart tre och ett halvt år sedan. Glas, plåt och metall är områdena som killarna behärskar och det gör deras företag till mycket allround på marknaden.
- Idag är vi två delägare och en anställd i företaget. Vi är på jakt efter en till att anställa. Då blir det inom glas.
- Det är väldigt svårt att få tag i utbildad personal inom så väl glas som plåt och metall.

En av anledningarna till att Emil och Erik startade företaget tillsammans var att killarna såg behovet av en ny generation på orten. Att ha företaget med sin tvillingbror är inte alls något bekymmer säger båda två.
- Vi känner varandra så bra. Det blir sällan konflikter säger Emil.
- Idag känner vi att det var helt rätt att starta flikar Erik in.

Hofors Måleri har funnits i Hofors i många år närmare bestämt sedan 1963. Mats Björklund är VD idag, tidigare var det hans pappa Stig-Olov som hade titeln.
- Det var inte någon dramatik att jag tog över företaget säger Mats. Jag hade jobbat med pappa i så många år och kunde uppgifterna säger han.

För två år sedan utökades företaget och fick kompetens inom mattläggning.
- Vi tog in Wallbergs Golv under Hofors Måleri så nu har vi båda kompetenserna i företaget. Det är ett stort plus för oss säger Mats.
- Totalt är vi 10 anställda målare och så har vi två mattläggare. Vi har butik för mattor och golv.
Jobb finns det gott om intygar Mats. Utbildade målare var också en bristvara men nu har man den personal man behöver.

- Vi har haft lite tur i våra rekryteringar säger Mats. Idag har vi ett mycket bra gäng som arbetar här. Kunniga och duktiga målare och mattläggare växer som sagt inte på träd.

Ett annat företag som är lite nyare inom hantverksbranchen i Hofors är JH’s Byggteknik. Det startades 2004 av Jari Haaranen som är snickare sedan 1985. Att han egentligen skulle bli kock, det är en annan historia.
- När jag startade skulle jag jobba själv i företaget säger Jari. Jag hade ingen plan att anställa överhuvudtaget. Det verkade så krångligt säger han.
- Vart efter jobb kom in var jag sedan tvungen att ta in killar. Idag är vi 3 snickare, en lärling och en plattsättare i företaget.

JH’s Byggteknik’s marknad är blandad. Mest jobb görs åt privatpersoner både i och utanför kommunen.
- Vi har några så kallade kontraktsjobb också säger Jari.
- I dag har företaget ingen lokal på centralorten. Det är något som på sikt känns som en bra lösning för oss. Men jag vill se tiden an först. Vi sitter inte i sjön nu så vi avvaktar lite grann.




Ljungs VVS växer så det knakar. Nu har företaget flyttat till nya, mer ändamålsenliga lokaler och antalet anställda är nu uppe i 9 stycken. På det finns två lärlingar under utbildning. När Per och Carina startade företaget för fyra år sedan var det tänkt att dom skulle ha en anställd. Det sprack ganska omgående. Dom vittnar också om att det är svårt att få tag i behörig, utbildad personal inom VVS idag.

- Idag finns de närmaste skolorna för VVS i Borlänge eller i Gävle. Den mesta av kompetensen når aldrig små orter som Hofors då de större företagen rekryterar sista års eleverna innan de ens slutat skolan.

Det som efterfrågas allra mest idag är bergvärmepumpar och pumpar för fjärrvärme.
- Jag det står för mycket av våra jobb i dagsläget säger Per.
- Men badrum har också ökat otroligt sista tiden. Det är så mycket nya regler kring försäkringarna så folk betalar för att få det rätt gjort tror Per.
- Dessutom är tid en evig bristvara för människor idag och det sparar ju vi hantverkare avslutar han.