Det är viktigt att Sverige har ett långsiktigt och hållbart skattesystem som gynnar företagande och arbete, och som är förutsägbart för både löntagare och företagare.
En av de mest skadiga skatter som har funnits i Sverige är den av alliansregeringen avvecklade förmögenhetsskatten. Den har drivit ut kapital ur Sverige och den var i princip frivillig att betala för den som var kreativ. Ett antal instanser arbetade aktivt för att skatten skulle avvecklas, allt från
Skatteverket och Nutek till Svenskt Näringsliv och ett antal debattörer från det socialdemokratiska partiet såsom
tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt och LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin.
Förmögenhetsskatten var en fråga som Svenskt Näringsliv drev hårt: ”Slopad förmögenhetsskatt är den skatteåtgärd som näringslivet sätter allra främst. Det handlar om små statsfinansiella belopp för en skatt som leder till betydande problem för svensk ekonomi."
I näringslivet ser vi varje dag de negativa effekter som förmögenhetsskatten har för tillgången på riskkapital, hur skatten snedvrider investeringsbeslut och underminerar legitimiteten för skattesystemet.
Man får inte heller glömma bort att förmögenhetsskatten egentligen var en trippelbeskattning. En aktieägare betalade bolagsskatt, ägarskatt och förmögenhetsskatt – vilket får anses som mycket stötande i ett skattesystem.
Den kritik som framfördes då är lika aktuell i dag. Det vore ett välkommet besked från Tomas Östros – eller den
ledande socialdemokrat som ska föra partiets ekonomiska talan – att Socialdemokraterna är beredda att ompröva
sin hållning till förmögenhetsskatten.
Det vore att ge näringslivet ett klart besked om att den skadliga skatten aldrig kommer att återinföras i Sverige – oberoende av parlamentariskt läge – och att vi tillsammans kan arbeta för att göra Sverige till ett skatteparadis för låg- och normalinkomsttagare.
Det vore också ett besked om att vi har ett skattesystem i Sverige som uppmuntrar till risktagande och entreprenörskap.
En återinförd förmögenhetsskatt skulle även påverka många villaägare mycket negativt eftersom man inte kan flytta sin fastighet ut ur Sverige.
Är Socialdemokraterna redo att ge ett klart besked till Sveriges företagare och villaägare om att ni stödjer
alliansen i frågan om förmögenhetsskatt?
Artikel i Dagens Industri 17 november