Plast framställs av olja. Genom att återvinna dina plastförpackningar hjälper du till med att skapa en bättre miljö och minskar vår användning av olja som resurs.

Här återvinner du:
Sedan 1 april 2010 sorteras hårda och mjuka plastförpackningar tillsammans, vilket gör återvinningen enklare. Du kan söka efter din närmsta återvinningscentral på http://www.ftiab.se, Förpacknings- och tidningsinsamlingens webbsida. Föredrar du att åka till en bemannad återvinningscentral hittar du öppettider på http://www.gastrikeatervinnare.se.

Vad händer sedan?
Alla plastförpackningar körs till Swerec i Bredaryd, Småland. Plasten läggs på transportband och sorteras maskinellt med hjälp av luftsugar. Då skiljs den mjuka och hårda plasten åt. Den hårda plasten sorteras i storlek genom galler och efter vilken sorts plast med hjälp av infraröda strålar. Materialet säljs sedan till företag som tillverkar nya plastråvaror. Den mjuka plasten blir nya plastpåsar eller plastfolie. Hårdplast kan bli nya förpackningar men även barncykelsadlar, blomkrukor, utemöbler med mera.

Varje liten insats räknas, och det du gör är viktigt!