Genom att införa barnomsorgspeng utvidgas kommunernas bidragsskyldighet till att omfatta andra former än förskola och fritidshem. Med hjälp av barnomsorgspengen kan andra pedagogiska verksamheter förutom kommunens förskoleutbud växa fram, som exempelvis familjedaghem, flerfamiljslösningar och enskilda förskolor. Vi tror att en modern familjepolitik ger utrymme för så många olika alternativ som möjligt för att hjälpa familjepusslet att gå ihop.

Förutom att barnomsorgspengen ger familjer möjligheter att välja den barnomsorg som passar deras familj bäst, så innebär den också rätten att välja barnomsorg i en annan kommun än hemkommunen. Det betyder att om jag väljer att placera mina barn i en enskild verksamhet i en annan kommun, så är min hemkommun skyldig att lämna pengen direkt till den mottagande kommunen. För föräldrar som bor i en kommun men arbetar i en annan öppnar det såklart nya möjligheter vad gäller exempelvis hämtning och lämning på dagis.

Barnomsorgspengen innebär en ökad möjlighet för familjer att få familjepusslet att gå ihop. I de kommuner som inte klarat av att leverera barnomsorg i rätt tid eller med tillräcklig kvalité, kommer nu föräldrarna att få möjlighet att välja en alternativ barnomsorg som de tycker är bäst för att lösa sin familjesituation.

Tomas Tobé (M) riksdagsledamot Gävleborgs län

Patrik Forslund (M) riksdagsledamot och talesman i förskolefrågor