Hon är liten och nätt och ser betydligt yngre ut i verkligheten än på bild, men det som överraskar mest med Barbro Holmberg är med vilken inlevelse hon trakterar slottets flygel.
När fotografen ber henne posera vid flygeln, fäller hon vant upp locket och låter fingrarna dansa över tangenterna. Ett väldigt vackert musikstycke fyller salen där porträtt på hennes företrädare sitter. Väldigt gamla företrädare för övrigt, en del av dem innehade posten redan på 1600-talet.
– Det är ur Love story, berättar Barbro Holmberg och säger i nästa andetag att filmen inte tillhör någon av hennes favoriter däremot tycker hon väldigt mycket om filmmusiken.
Och musik är något som är väldigt viktig för vår nyblivna landshövding, som barn och tonåring var hon nämligen inställd på att bli musiker.
– ¬Numera spelar jag bara piano till husbehov, men när jag var mindre spelade jag jämt och jag uppträdde också, berättar hon och fortsätter:
– När jag var 16-17 år insåg jag att jag inte var tillräckligt bra för att lyckas som musiker. Jag nådde inte hela vägen fram och då gav jag upp den ambitionen.
Men musiken har Barbro inte lagt helt på hyllan, det är fortfarande ett stort intresse och hon berättar med stolthet om det prestigefyllda uppdrag som hon nyligen fått.
– ¬Jag har blivit vald till ordförande i Gävle symfoniorkesters vänner och det är ett stort hedersuppdrag och roligt att på det sättet få in musiken i mitt liv, säger hon och ler.
Det märks att hon är tillfreds med sitt nya liv, både yrket och bostadsorten. Det har gett henne ökad livskvalité, säger hon.
Dessutom är hon väldigt glad att det blev just Gävle och Gävleborgs län som blev hennes residensort. För trots att det numera inte hörs alls så har Barbro rötterna i Norrland, norra Norrland närmare bestämt.
– Jag växte upp i Stensele i Lappland, min pappa jobbade på SJ i Storuman. Men pappa som var född i Pärlström by längtade hem och därför flyttade vi senare till Jörn där järnvägsknuten fanns.
I familjen ingick även Barbros mamma som var hemmafru och lillasyster Eva.
Och det är också tack vare sin syster som Barbro lärt känna Gävle under årens lopp.
– ¬Det kändes faktiskt lite som att komma hem när jag flyttade hit eftersom min syster har bott här i 30 år. Jag har varit i Gävle många gånger och hälsat på henne och bland annat firat midsommar i Valbo.
Fast lägenheten i Stockholm har Barbro behållit eftersom den utgör själva basen för hennes familj som är utspridd över världen.
– Jag har särbo i Bryssel, min son Axel bor i Kina, Josefin bor i England och Elin i USA så det känns bra att ha en plats där alla kan samlas på.
Det var därför det tog ett litet tag att inreda den privata våningen som landshövdingen förfogar över högst upp i slottet. Eftersom hennes möbler är kvar i lägenheten i Stockholm var hon tvungen att skaffa nya.
– ¬Men nu är det färdigt och jag trivs väldigt bra här på slottet, säger Barbro som inte har lagt märke till några övernaturliga förehavande trots att det går många historier om spökena som ska hemsöka slottet.
– ¬Nej, visst har jag hört saker, men det är ett gammalt hus och gamla hus låter. Hade jag haft några tendenser till mörkrädsla så skulle jag säkert ha varit lite orolig, men det har jag inte så det känns väldigt bra att bo här trots att jag är ensam.
Just det där med att vara ensam är också någonting som är ganska unikt för landshövdingen i länet, de tidigare landshövdingarna som då alla varit män har haft en fru vid sin sida.
– Det är klart att det är en fördel att vara två eftersom man kan dela på arbetet. Jag vet att landshövdingefruarna som varit här tidigare har varit mycket engagerade i menyer och hushållet, men det hinner jag helt enkelt inte, säger hon och tillägger:
– Jag har pratat med vår duktiga husfru Inger och frågat henne om hon känner sig ensam när hon får sköta allt själv, men det har hon sagt att hon inte gör.
Trots att en landshövding har många uppdrag så bestämde sig Barbro tidigt för en sak när hon tillträde tjänsten.
– Min policy är att tacka ja till allt som jag blir inbjuden till, det spelar ingen roll hur några det är som ska medverka. Och tack vare det har jag fått se de flesta delarna av länet.
Att Barbro har en socionomutbildning i grunden och att hon arbetat som redaktör på tidskriften Socialpolitik och Psykologtidningen är det kanske inte många som vet.
– Det som är så roligt med den här tjänsten är att jag för första gången har användning av alla mina tidigare arbetsområden, det som socionom, tidningsvärlden, det politiska livet och att ha varit statsanställd. Det är underbart att jag kan utnyttja de erfarenheterna här.
Barbro blir entusiastisk när hon ska berätta om alla fördelar som länet har.
– ¬Det är ett väldigt attraktivt län. Det finns bra kommunikationer, ett fantastiskt inland, stora framgångsrika företag som Sandvik, stor entreprenörsanda, högskolan och ett rikt kulturliv samt turismutbud, säger Barbro som också är på det klara vad man behöver arbeta mer med i länet.
– Det är hög arbetslöshet och det måste vi ta tag i, men den stora utmaningen är att få fler människor att flytta hit. Tidigare var det så att man flyttade dit jobben fanns, i dag ser det annorlunda ut. Folk vill bo i attraktiva områden där det finns jättebra jobb därför måste vi arbeta mer med att få områdena attraktivare.
Turismen är en annan sak som hon också framhåller som positivt för länet. Under 2007 omsatte turismen i Gävleborg 2,5 miljarder, en ökning med sex procent från 2006.
– Så mycket har det inte ökat i något annat län, så det är väldigt positiva siffror, säger Barbro som förstås ständigt får en fråga som inte alls handlar om hennes nya ämbete utan om när hennes berömde svärson – Tiger Woods ska besöka länet.
– ¬ I början tyckte jag att det var lite jobbigt med de här frågorna om honom, men i dag förstår jag intresset kring hans person. Han är ju en väldigt känd idrottsstjärna, men för mig är han först och främst en familjemedlem.
Till sommaren får för övrigt Barbro besök av sina barn och kanske är även svärsonen och barnbarnet med då också.

Camilla Lagerqvist