Samtidigt finns det ett utbrett politikerförakt, som jag själv fick uppleva när jag var aktiv inom Moderaterna. När människor tycker att politiker är korkade så uppmanar jag dem att gå med i en partiförening för att göra något åt det och påverka så att vi får fram politiker som inte är så korkade. För mig spelar det ingen roll vilken partiförening de går med i, bara de engagerar sig i stället för att slänga ur sig onyanserade åsikter om politiker. ”Äh, det är ingen idé” eller ”Äh, va faan” är de svar man får. Alltså noll intresse och så kan man fortsätta att tycka att politiker är korkade utan att behöva ta något ansvar för det.
I grunden ser jag det här som ett alvarligt demokratiproblem eftersom det är partiföreningarna som ansvarar för vilka personer som finns på deras valsedlar och i vilken ordning de placeras. Högst på listan har störst chans att bli vald, om inte någon får fler personröster än någon annan. Och det är här demokratiproblemet uppstår. Ett fåtal personer väljer ut vilka som väljarna får att välja på. Och som i alla föreningar förekommer det kotterier. Provval genomförs där medlemmarna får rösta på ett antal kandidater och sedan fastställs ordningen på ett nomineringsmöte där man tar hänsyn även till andra faktorer än provvalsresultatet. Den som är minst besvärlig hamnar högre än den som har egna åsikter än de ledande inom partiföreningen. Eller för att tala klarspråk, den som är duktigast att slicka rätt människor i … ja, ni läsare förstår vad jag menar.
Och det handlar om enorma skillnader mellan antalet väljare och antal medlemmar i partiföreningarna! I senaste valet röstade 62 070 Gävlebor i riksdagsvalet. Enligt GD 2/12 har partiföreningarna i Gävle kommunfullmäktige (S, MP, SD, FP, M, KD, och V + C 155 st) tillsammans cirka 1 971 medlemmar jämfört med 62 070 väljare! Ett parti har extremt få antal medlemmar i förhållande till antalet väljare, det vill säga M med 260 respektive 16 677.
Förmodar att inte alla medlemmar i partiföreningarna deltar i provvalen vilket ger ytterligare eftertryck till att det är fåtalet som styr innehållet på röstsedlarna. När vi väljare kommer till vallokalerna har vi i princip ingen möjlighet att välja några andra än de namn som cirka 3 % av oss har satt upp på röstsedeln.
Se bild på hur många som är medlemmar i partiföreningar.
Så bästa Gävlebor, sluta att gnälla på politikerna och gå med i en partiförening så att du kan vara med och påverka vilka personer som skall finnas med på röstsedlarna och som kommer att styra kommun, landsting och riksdag de kommande fyra åren! Tyvärr är det för sent att påverka till valet 2014, men det finns gott om tid för dig att gå med nu och påverka till valet 2018!

Torbjörn Edlund