För att kunna tonsätta ett varumärke gäller det enligt Steven att förstå dess anatomi, dess beståndsdelar. Han berättar att man här bl.a. ser till delar som egenskaper, fördelar/framgångsfaktorer samt till de emotionella värdena d.v.s. vilka associationer konsumenten har till märket.
-Görs analysen rätt får man fram det innersta löftet, varumärkes kärna, som för t.ex. Volvo är säkerhet och för BMW är körglädje. Ur kärnan kan man sedan skapa något som man skulle kunna kalla det auditiva DNA:t, säger han.
Per Samuelsson , Varumärkestonsättare på Audio Logo berättar vidare:
-Om någon beskriver en värdegrund kan man ta den och direkt översätta den i musikaliska termer. Om vi behåller Volvo som exempel där säkerhet är värdegrunden skulle man få fråga sig hur ordet säkerhet skulle låta? I det resonemanget är tempot och harmoniken viktiga faktorer .
Enligt både Steven och Per kan det auditiva DNA:t ligga till grund för fler än en melodi eller slinga. Det går således att anpassa ljudet till lokalernas funktion och till kundens individuella behov. Steven nämner här särskilt att lågfrekventa bas/subtoner med en anpassad puls passar bra att ha som bakgrund i ett konferensrum då dessa enligt hjärnforskningen kan öppna upp människors kreativitet.
-Det är då ljudet har sin rätta funktion, säger han.
Trots att företeelsen Audio Branding både är spännande och till synes ser ut att vara en lukrativ affär för de företag som låtit skapa ett auditivt DNA är det få i världen som i dagsläget har kunskaper i ämnet.
- Men då vi människor har fem sinnen och då det finns empiriska studier som visar att ljudet bl.a. kan påverka människans välbefinnande och produktivitet på ett positivt sätt borde alla som vill nå lönsamhet jobba auditivt. Även de som vill synliggöra sig på en konkurrensutsatt marknad har en nytta av att jobba med Audio Branding, avslutar Steven.