Whole Foods är ett begrepp som är vanligt i USA och England. Det är butiker som säljer naturliga organiskt odlade produkter. Oraffinerat och oprocessat. Den nya vågen av ”riktig” mat slår allt hårdare, då signalerna och varningarna för E-nummer blir allt starkare.
Någon sade när jag var barn att godis (speciellt kola) gjordes av kotarmar. Lät skumt, men jag åt i alla fall. Nu vet jag att gelatin är animaliskt och används flitigt i sötsaker. Det finns däremot andra ämnen i skräpmat och livsmedel som är betydligt tveksammare. Aspartam.
Det är aminosyror som utvinns ur en bakteries fekalier. Hur fräscht är det? Det höjs nu röster om detta ämne och hur det påverkar vår hälsa. Hyperaktivitet, huvudvärk, cancer, fosterskador och minnesförlust är några på listan.
Aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel får kroppen att utsöndra insulin för att bryta ner sockret. Fast det finns inget socker, så kroppen går med insulinpåslag och påverkar kroppen på ett negativt sätt. Du får då ett större sockersug av det framkallande insulinet.
Enkla val i livsmedelsbutiken gör att du undviker fällorna med sötningsmedel och andra tillsatser. Det viktigaste är att du gör ett val. Det finns inga lagar och regler att luta sig på. Bara för att det står hälsosammare på förpackningen betyder inte att det är nyttigt. Det kan vara mindre socker tillsatt men sötningsmedel istället. Lita på dig själv. Läs på förpackningen. Ofta finns ett nyttigare alternativ.