Carina har bland annat jobbat med arbetsmiljöfrågor och friskvård. Veronica har jobbat inom försvaret med bland annat rekrytering av utlandsstyrkan och tidigare även inom akutsjukvården. Carina har också erfarenhet av personalekonomi vilket kommer väl till pass. Men verksamheten har växt så man har anställt Christina Sundgren, som ansvarar för ekonomi, bokföring och löner.
- Äntligen fick jag möjlighet att omsätta mina idéer mina idéer i praktiken, säger Carina Källberg. I ett assistansföretag blir det väldigt tydligt att bra kundomsorg går hand i hand med bra personalvård.
- Samhörighet och kontinuitet har stor betydelse för den som behöver assistans, säger Veronica Stjärnström. Man måste också ha en vilja att hjälpa människor till ett bättre liv.
Carina och Veronica började med att göra en marknadsundersökning. Alla sa sig vara nöjda med sin assistans men när de fick frågan om vilka förändringar de skulle vilja ha framfördes många önskemål. Det fanns alltså kritik men av någon anledning var man ”nöjd” ändå. De önskemål som framfördes stämde väl överens med Carinas och Veronicas nyckelord: närhet, delaktighet och insyn.
Närhet – att känna att Assistanspartner alltid finns till hands (jourtelefonen är på dygnet runt)
Delaktighet – att man själv får vara med och bestämma vilka som skall anställas, delta i planering mm
Insyn – att man hela tiden kan följa hur ekonomin fungerar, vad som är på gång mm
Flexibilitet är också viktigt, varje avtal med kunderna skräddarsys efter kundens behov.
Assistanspartners första kund hörde av sig innan allt praktiskt var riktigt klart, personal, kontorsmöbler, inte ens logotyp .
- Man kan säga att vi fick en riktig raketstart, säger Carina Källberg. Och snart hade vi ytterligare en kund, som tidigare hade deltagit i vår marknadsundersökning.
Vid starten hade företaget 3 anställda, inklusive Carina och Veronica, och idag har man 40 personer på avlöningslistan fördelat på Uppsala, Gävle och Falun. Många arbetar deltid så det motsvarar cirka 20 heltidsanställda.
Senast anställd är Anders Eriksson från Uppsala, som också är kund eftersom Anders har CP. Anders kommer att ansvara för verksamheten i Uppsala med kundkontakter mm. En frisk fläkt som bara ser möjligheter.
- När jag fick klart med mitt första steg till dykarcertifikat var jag den andra i Sverige i samma situation som jag som lyckats med det, säger Anders Eriksson. Om några veckor skall jag till Malta och dyka!
Anders erfarenheter är betydelsefulla för Assistanspartner och han är särskilt nöjd med att han numer har full insyn i och kan följa hur ekonomin ser ut för sin egen assistansverksamhet. Det ger honom möjlighet att spara ihop till olika aktiviteter, särskilt resor!
- Tidigare fick jag väldigt dålig information så det var ett enkelt val för mig när jag fick höra talas om Assistanspartner och vad de står för, säger Anders Eriksson. Jag ser fram mot att jobba för Assistanspartner i Uppsala eftersom vi har ett koncept som jag tror stenhårt på.
Den som har omfattande funktionsnedsättningar och behöver hjälp för att klara vardagen kan ha rätt till personlig assistans. Syftet är att man skall kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Personlig assistans innebär att man får hjälp med de grundläggande behoven som att tvätta och klä sig, äta mat, kommunicera och förflytta sig. Det kan handla om några timmar om dagen till hela dygnet. Assistanspartner kan hjälpa till med ansökan som ställs till kommunen eller till Försäkringskassan. Om behovet bedöms till högst 20 timmar per vecka är det kommunen som betalar och är det fler timmar är det Försäkringskassan.
För att få personlig assistans ska man ha:
• utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
• betydande eller bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom
• andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande, om de förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service
Man har också rätt till personlig assistans för andra behov som hushållsarbete, matlagning, att handla och att utöva fritidsaktiviteter. Ersättningen från kommunen eller Försäkringskassan är 252 kronor per timme och skall räcka till både personal och vissa omkostnader, till exempel om man fikar ”på stan” skall assistenternas fika betalas.
Anders Eriksson var nyligen på en resa till Rwanda på inbjudan av RBU och då följde två personliga assistenter med på resan. Det är viktigt att assistenterna är med på noterna eftersom tillgången på hjälpmedel kan vara begränsade på en sådan resa. Resan var ett led i ett samarbete mellan svenska och Rwandiska handikapporganisationer.
Assistanspartner har ett brett nätverk med olika företag i andra branscher som kan hjälpa till att sätta guldkant på tillvaron för kunderna. Tanken är att man skall kunna erbjuda kunderna olika aktiviteter, utbildningar och kurser mm.
- Vi samarbetar bland annat med Balansekonomi och Charlie Söderberg, som är känd från Lyxfällan, säger Carina Källberg. Vår ambition är att utveckla det här samarbetet till nytta för våra kunder.
Carina och Veronica arbetar för att Assistanspartner skall växa. I första hand på de orter man har verksamhet idag, Falun, Gävle och Uppsala.
- Eftersom kontoret ligger i Sandviken ser vi fram mot att få kunder även här, säger Veronica.
Den som är berättigad till assistans är också berättigad till insyn och möjlighet att påverka, helt enligt Assistanspartners koncept!