- Att Gävles Convention Bureau blir utnämnd till Årets CVB i Sverige är mycket välförtjänt, säger Björn Masuhr, landets ledande expert på att utveckla mötesindustrin. Det resultat som Gävle, efter två år kan uppvisa, är exceptionellt. Normalt tar det 4-6 år att nå dit Gävle nu redan nått.

Trendrapporten som ges ut för femte året i rad lyfter fram 22 trender som gör skillnad för mötesindustrin i Sverige. Trend 1 handlar om att Mötesindustrin i Sverige numera allmänt erkänns som en egen industri, precis som i övriga världen. Politiker runt om i Sverige, på kommunal, regional och nationell nivå uppmärksammar och drar nytta av mötesindustrins styrka för att utveckla det geografiska området man ansvarar för. En tydlig trend i Sverige som är tydlig även i Gävle.

Trend 2 är den kraftiga och snabba utvecklingen av Convention Bureaus i hela landet. Idag finns de i 17 städer, där man arbetar med att få sina lokala värdar att vilja, våga och kunna bjuda in till nationella och internationella möten i den egna staden. Detta för att kunna tillföra och sprida kunskap om mötets ämne och ge stadens kompetenser uppmärksamhet. Dessutom ökar omsättningen för mötesanläggningar, hotell, restauranger mfl. Som en del av denna trend utnämns Gävle Convention Bureau till Årets CVB i Sverige.

- Som jag ser det är det ingen slump att Gävle utses, menar Björn Masuhr. De har en mycket genomarbetad affärsplan för sin mötesindustri som dessutom är väl förankrad inom kommun och näringsliv. Gävle har en av landets allra bästa ledningar för sin CVB med Elisabeth Hugg i spetsen. Hon omnämns också speciellt i trendrapporten för det hon gjort och gör vilket är klart välförtjänt, avslutar Björn

Mötesindustrin i Sverige omsätter idag hälften (ca 125 miljarder kr) av vad besöksindustrin omsätter totalt. Det gör näringen till en betydande arbetsgivare. Sedan starten av Gävle Convention Bureau i oktober 2009 har nya kongresser som kommer att förläggas till Gävle de kommande åren värderats till ca 75 miljoner kr. Detta innebär alltså att det treåriga målet redan har uppnåtts.

- Jag är självklart glad över utnämningen och känner att det jobb vi alla lagt ner verkligen ger Gävle och våra aktörer på orten en skjuts framåt, säger Elisabeth Hugg, projektledare för Gävle CVB. Framgången beror helt och hållet på ett lagarbete där vi alla ser vinsten av att möten förläggs till Gävle. Jag har en engagerad och stark ledningsgrupp med representanter från både näringsliv och kommun. De förstår de stora penseldragen vilket gör det enkelt för Gävle att bli en framgångsrik mötesdestination, menar Elisabeth Hugg. Min förhoppning är att vi så småningom kommer att har en kongressanläggning som gör Gävle fortsatt attraktiv för större kongresser. Vårt läge nära Arlanda och övriga Sverige gör att vi har alla förutsättningar att ta stora marknadsandelar om vi vågar satsa framåt. Vi har inte råd att bortse från denna sektor som kommer att förse Sverige med åtskilliga arbetstillfällen. Varje miljon in är ett nytt arbetstillfälle. För Gävle är det viktigt att klara omvandlingen från mer traditionella näringar och att se till att fylla på med nya arbetstillfällen i nya snabbt växande industrier.