Om Arbetsmiljöverket får som de vill ska skoltid och arbetstid – också hos eventuella andra arbetsgivare - läggas ihop och ingen under 18 år gå i skolan och arbeta mer än totalt 8 timmar dag eller 40 timmar vecka. Till det kommer en regel om 48/36 timmars veckovila. I praktiken innebär det t ex att en gymnasieelev som börjar kl 8 och slutar kl 15 har avverkat sju av de åtta timmarna. Före 18 års ålder blir det inte längre möjligt att arbeta på vardagar efter skoltid. På helgerna ska eleverna ha 48 timmars sammanhållen vila, vilket betyder att de inte heller kan jobba helger.
Arbetsgivarna görs med bötesansvar ansvariga för att se till att skolungdomarna inte bryter mot reglerna. De flesta elever ändrar schema flera gånger per termin vilket gör det till ett omöjligt uppdrag för arbetsgivarna. Det är också i de flesta fall omöjligt att med kort varsel ändra arbetstiden efter schemat i skolan.Arbetsgivarna görs också ansvariga för att se till att ungdomar inte har fler jobb, så att de sammantaget med jobb och skola kommer över gränserna om 8 timmar, 40 timmar och veckovilan på helgerna. Om en arbetsgivare missar detta ska han/hon också kunna dömas till böter.
Även när man regelbundet anlitar ungdomar för arbete som att sälja bingolotter, vara hjälpledare eller tränare inom idrotten ska det likställas med extrajobb. Samma problematik riskerar alltså att drabba IdrottsSverige. Uppräknade i en femtonsidig bilaga till förslaget finns också arbeten som ungdomar under 18 enligt verket över huvud taget inte ska få ha i fortsättningen, t ex sitta i kassan eller hjälpa någon att mocka i stallet etc. Med sådana regler kommer seriösa arbetsgivare med största sannolikhet att helt avstå från att anställa ungdomar under 18 år. Risken att någonstans göra fel är alltför stor. Om förslaget genomförs kommer därför tiotusentals ungdomar tyvärr att bli av med sina extraknäck och uppdrag.
Ungdomsarbetslösheten är inget litet svenskt problem. Extrajobben är en chans för ungdomar att skaffa arbetslivserfarenhet som "fostrar" dem till arbetslivet. Det ger dem ofta referenser till framtida fasta jobb. Det kan inte vara rätt väg att gå att ungdomar helt stängs ute från extrajobb under terminerna när så många talar om praktik som ett viktigt första steg in på arbetsmarknaden. I Gävleborg har vi en skyhög ungdomsarbetslöshet och vi måste alla arbeta tillsammans för att minska trösklarna, inte öka dem. Självklart utan att för den skulle riskera arbetsmiljön för ungdomarna.
Det behövs kanske en folkrörelse för att få verket att förstå att de håller på att ”slänga ut barnet med badvattnet"!

Lars Beckman kandidat till Riksdagen för Moderaterna