– Regeringen har lovat att minska regeltrasslet för småföretagen med 25 procent till hösten 2010. Till dags dato har den klarat av 2 procent. Man får önska lycka till, säger Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Arbetsmarknadsreglerna toppar Företagarnas Irritationstopp, långt före något annat område. Här ingår både turordningsregler, LAS, kollektivavtal, semesterregler och provanställningar.

– Det är ingen överraskning att arbetsmarknadsreglerna är mest irriterande för småföretagen. Det som är överraskande är att regeringen ännu inte gjort något åt saken, särskilt med tanke på att de hämmar sysselsättningstillväxten i vårt land, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Moms ligger också högt på listan. Många företagare har nämnt den omvända byggmomsen och reglerna om EU-moms. Ett nytt problemområde är företagens hantering av ROT-regelverket för kundernas skattereduktion. Skatteområdet gäller inkomstskatt och rymmer exempelvis regler för fåmansbolag och tjänstebilar.

Av Irritationstoppen framgår också att det inte alltid är de mest tidsödande reglerna som irriterar mest. Redovisningsområdet anges som mest tidsödande men hamnar bara på sjätte plats på Irritationstoppen. En rimlig slutsats är att nyttan för företagen balanserar tidsåtgång och krångel inom redovisning men inte inom arbetsmarknadsreglerna.

Enligt Tillväxtverkets mätningar har regelinflationen i Sverige minskat med blygsamma 2 procentenheter netto sedan 2007. Det är långt kvar till regeringens mål om 25 procent minskning till hösten 2010.

– Än så länge har småföretagen inte upplevt någon förbättring och det brådskar. Hela 87 procent av de tillfrågade småföretagarna anser att regelbördan varit oförändrad eller till och med ökat sedan 2007, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Irritationstoppen 2009:
1. Arbetsmarknadsregler (LAS, kollektivavtal, semesterregler med mera)
2. Moms
3. Arbetsgivaravgifter
4. Skatteregler
5. Sjukförsäkring/sjuklöneansvar
6. Redovisning/bokslut
7. Revisionsfrågor
8. Uppgiftslämnande till myndigheter
9. ROT-regelverket
10. Miljöregler

Panelundersökningen genomfördes mellan den 8 och 29 september. Drygt 2 000 medlemmar tillfrågades om vilka regler som är mest irriterade för småföretagen. Frågan löd: Vilken regel skulle du helst avskaffa/förenkla?

Läs hela rapporten på http://www.foretagarna.se