Den vilda populationen beräknas vara utplånad inom mindre än tio år om den illegala jakten och skogsskövlingen tillåts fortsätta i nuvarande takt.

Djurparkernas existensberättigande och viktigaste roll i ett modernt samhälle är att delta i arbetet med att bevara hotade djurarter.

Efter många möten och diskussioner mellan Furuviksparken, Swedbank och Sparbanksstiftelsen Nya har stiftelsen beslutat att lämna ett bidrag till Furuviksparken på tre miljoner kronor.

- Det med mycket stor glädje och tacksamhet vi i Furuviksparken, Gävle kan berätta att vi erhållit ett bidrag från Sparbanksstiftelsen Nya på tre miljoner kronor. Ett bidrag som avsevärt förbättrar Furuviks möjligheter att fortsätta och intensifiera det betydelsefulla bevarandearbetet som parken idag bedriver för att rädda orangutangen, säger VD Tom Widorson

Pengarna från Sparbanksstiftelsen Nya är öronmärkta för att bygga en ny orangutanganläggning i Furuviksparken, vilket är nödvändigt om parken ska fortsätta hålla orangutanger och kämpa för artens existens. Swedbank finansierar också övrigt kapitalbehov för byggandet av orangutanganläggningen.

– Vi har hela tiden haft uppfattningen att det är ett tämligen unikt projekt som drivs av personer med en unik kompetens där allt sammantaget i sin helhet gör väldigt mycket gott för Furuvik/Gävle och hela regionen. Vi ser också en stor samhällsnytta i detta säger Jan Dahlberg, Sparbanksstiftelsen Nya.

I Furuviksparken bor idag två Sumatraorangutanger, honan Igge och hennes stora maffiga hane Naong. De båda väntar tillökning inom de närmsta dagarna vilket är mycket spännande. Det kommer nämligen att bli den första Sumatraorangutangen som föds i Skandinavien och ett viktigt tillskott i beståndet av Sumatraorangutanger i världen. Den vilda populationen beräknas till ca 7 000 individer, ett antal som minskar drastiskt varje år.

Furuviksparken är känd för sitt arbete med apor, främst med de stora människoaporna. Under 2007 inleddes ett samarbete med Lunds Universitet där man gemensamt bygger upp Nordens första primatforskningsstation. Bidraget på tre miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen Nya till ett orangutanghus gynnar även möjligheterna till forskning och utveckling av det kunskaps och lärocenter som ingår i Furuviksparkens vision 2010 – Apornas Värld.


För ytterligare information kontakta:
Tom Widorson VD Furuviksparken tel: 026-17 73 01
Jan Dahlberg Sparbanksstiftelsen Nya 021-38 27 70
Per Berggren Swedbank tel: 026-17 60 00
Ing-Marie Persson primatansv. Furuviksparken tel: 026-17 73 14