- Än så länge har influensan inte lett till någon ökad frånvaro på arbetsplatserna. Först om och när smittspridningen tar fart ordentligt kommer det att märkas i form av sjukfrånvaro och vård av sjuka barn, säger Michael McKeogh, företagsläkare på Previa.

De senaste åtta veckorna har sjukanmälningstalet varierat mellan 3,0 och 3,7 procent. Av anmälningarna i förra veckan gällde 65,4 procent feber, förkylningssymtom eller vård av sjukt barn, att jämföra med 60,0 procent samma vecka föregående år.

Statistiken är hämtad från Previas administration av sjuk- och friskanmälningar för över 80000 anställda i hela landet. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av systemet.

- Andelen sjukanmälda som uppger feber, förkylningssymtom eller vård av sjukt barn är något högre den här hösten än förra året. Skillnaden kan bero på att fler nu stannar hemma när de är snuviga för att minska smittspridningen, säger Michael McKeogh.

Under förra veckan anmälde 36 personer influensaliknande symtom via Previas sjuk- och friskanmälan, motsvarande 1,4 procent av de nya sjukanmälningarna. Sedan andra veckan i september har den andelen varierat mellan 0,5 och 2,1 procent. Totalt har 290 personer anmält influensaliknande symtom sedan Previa den 7 september började registrera detta som en särskild kategori i samband med sjukanmälan.

Katrin Malm, Previa