Hur kom du till Gösta Samuelsson Bil?
Jag arbetade som ekonomichef på teknikkonsultföretaget Stri i Ludvika när jag blev uppringd av Gösta som undrade om jag kunde tänka mig att bli ekonomichef hos honom. Först var jag lite skeptisk till erbjudandet eftersom jag helt enkelt inte såg hur man som ekonom skulle kunna utvecklas i bilbranschen. Men så småningom tackade jag ändå ja och det visade sig att jag hade haft väldigt fel i mina antaganden! För jag tror inte att det finns någon annan bransch som har så många olika verksamheter i ett, vi säljer tjänster, vi har detaljhandel, vi finansierar, vi köper in och säljer kapitalvaror o.s.v., så det är otroligt många branscher i branschen.
Varför ekonomi?
Jag har alltid varit intresserad av att hålla på med papper. Det roligaste jag visste när jag var liten var när jag fick en sån där låda som det stod din post på. Jag älskade också att sitta och skriva och fylla i gamla blanketter som min mamma som var kontorist tog hem. Men eftersom jag var väldigt skoltrött när jag gick på högstadiet så jag valde en praktisk linje och utbildade mig till sömmerska. Som sömmerska arbetade jag sedan i några år. När företaget som jag jobbade på gick i konkurs tänkte jag att jag skulle bli fastighetsmäklare. Min far var fastighetsmäklare och det var väl det som inspirerade mig. För att kunna skaffa mig en mäklarexamen var jag tvungen att läsa in ekonomisk linje. Under studietiden insåg jag dock att det var företagsekonomi, matte m.m. som var roligt. Och på den vägen är det.
Vad hände sen?
Det gick väldigt bra i skolan så jag fick jobb på Stri på en gång. Men efter något år som ekonomiassistent började jag läsa ekonomi på Högskolan i Borlänge vid sidan av mitt arbete. Under tiden avancerade jag till controller och när jag var klar med utbildningen blev jag ekonomichef. Jag hade varit på samma ställe i 16 år när Gösta ringde.
Sedan en tid tillbaka är du VD och delägare av Gösta Samuelsson Bil i Gävle och Sandviken. Hur kommer det sig?
Som ekonomichef var jag nog den enda i koncernen som visste att Gösta var på gång att sälja. Företaget skulle ju värderas och då måste ju ekonomichefen på något sätt bli inblandad. Eftersom jag hade så kort erfarenhet av den mycket komplicerade bilbranschen hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få erbjudande om att ta över. Så när frågan kom blev jag väldigt paff. Men när tanken växte så gick det ju inte att släppa.
Varför tror du att Gösta m.fl. valde just dig?
Det viktigaste för ägarfamiljen var att företaget skulle få behålla sin karaktär efter försäljningen. Därför ville man sälja till en personlig ägare och inte till något stort företag eller koncern som sannolikt skulle flytta huvudkontoret till Stockholm eller Göteborg. Jag vet inte riktigt varför det blev jag som fick frågan men förmodligen så tyckte Gösta att jag var en bra kandidat som passade in både på det personliga planet och i den kompetensprofilen som han ville se. Jag tror att det kan ha spelat in att jag delar många av Göstas värderingar och att vi arbetar så bra ihop samt att jag är ganska prestigelös. Det är viktigare för mig att göra ett bra jobb än att ha en titel. Dessutom så har jag nog ganska lätt att passa in, det spelar ingen roll om jag pratar med killarna på verkstadsgolvet eller om jag skulle träffa någon ur högsta företagsledningen, jag känner mig trygg i båda situationerna.
Hur är det som kvinna att jobba i en mansdominerad bransch?
Det är inga problem. Jag har jobbat med mycket män genom åren och jag tycker att de är raka, enkla och lätta att ha att göra med. Sedan gäller det som kvinna att kunna ta det. Ibland är debatten överdriven tycker jag för det hänger på personlighet och inte kön många gånger.
Som VD för Gösta Samuelsson Bil i Gävle och Sandviken har du bytt arbetsort. Hur kändes det att flytta till Gävle?
Jättespännande! När jag arbetade som ekonomichef satt jag i Ludvika men jag besökte Gävle ganska ofta eftersom Gösta hade sin arbetsplats här. Jag tyckte att det var en fin stad och jag har alltid trivts väldigt bra när jag varit på besök därför kändes det inte som något problem att flytta hit. Idag bor jag i en lägenhet intill Gavleån när jag är i Gävle. Och huset det har jag kvar i Grängesberg. Om jag kommer att fortsätta att ha det eller inte det vet jag inte idag. Men det känns ganska skönt för nu blir det ju som en sommarstuga dit jag kan åka och vila upp mig på helgerna och semestern.
Nämn något du gjort som du är stolt över!
Jag är jättestolt över att vara VD och ägare av Gösta Samuelsson Bil i Gävle och Sandviken! Men det som fått mig att växa allra mest som människa var när jag tog steget från att jobba heltid som ekonomiassistent till att börja läsa igen. Det var mycket vånda kan jag säga eftersom jag då var ensamstående mamma, jag jobbade heltid och läste in civilekonomexamen samtidigt. Vi var ganska fattiga eftersom vi levde två på en ekonomiassistentlön och jag hyrde ett gammalt ruckel till hus där vi inte hade någon annan värmekälla än vedspis och kakelugn. Så varje kväll när jag kom hem fick jag börja med att hugga ved och försöka få varmt i huset innan jag kunde ta hand om min dotter och plugga. Att jag fick ihop det livspusslet samtidigt som jag var en bra mamma och fick toppbetyg gjorde att jag växte och kände att ”jag kan!”.
Vilka egenskaper hos dig gjorde att du lyckades med det?
Jag har faktiskt tänkte på det själv för egentligen så är jag ingen tävlingsmänniska. Men för det första så har jag just när det gäller affärer, företagsekonomi och hela den sidan helt enkelt ett intresse, jag tycker att det är så jäkla kul. Jag har även varit modig nog att göra saker som jag egentligen inte vågat. Det är nog det som gjort att jag är där jag är idag.
Vad tycker du om näringslivet i regionen?
Jag skulle nog ha haft mer synpunkter om jag hade startat upp en rörelse. Nu tog jag över en befintlig där man har redan alla tillstånd klara så att jag har ju inte behövt stångas med några myndigheter än. Gösta har dock berättat att han aldrig har haft några problem. Sedan tycker jag att det verkar som om Landshövding Barbro Holmberg är engagerad och vill mycket för regionen och det är positivt att se.
Finns det någon i regionen som har betytt extra mycket för dig?
Gösta har ju betytt enormt mycket för mig. Och andra sida så tänker inte jag på honom som en genuin Gävlebo. För han är nämligen i grunden en Göteborgare!
På vilket sätt har han betytt mycket?
Jag hade inte varit där jag är idag utan honom.
Har du någon favoritplats i regionen? Vilken i så fall?
Jag har inte hunnit få något favoritställe ännu. Tyvärr så måste jag väl erkänna att jag jobbar väldigt mycket och har inte så mycket fritid. Men av det jag sett så tycker jag att det är jättefint ute vid Bönan och Boulognerskogen är ju otroligt vacker. Men närheten till vattnet är nog det bästa med Gävle. Jag bor ju precis vid ån och jag tar gärna en promenad över broarna fram och tillbaka på kvällen.
Vilka framtidsplaner har du?
Förhoppningsvis så är det här mitt sista jobb. Jag ser det här som en långsiktig satsning och inte som något flyktigt. Självklart så tar det tid att bygga upp en rörelse så som jag vill ha den och det är som sagt ett successivt övertagande av ägandet också. Men på sikt vill jag fortsätta att utveckla Gösta Samuelsson Bil från någonting bra till någonting ännu bättre.
Berätta något man inte vet om dig!
Någon gång när jag varit trött på att sitta på ett kontor har jag känt att jag skulle vilja grovarbeta. Med det menar jag att vara ute, röja sly, skita ner sig, dra pinnar och hålla på. Jag tycker om att arbeta med händerna på min fritid. Och så älskar jag att sjunga. Men det vågar jag inte göra när jag bor i lägenhet för då kanske jag stör grannarna -.