Nu presenteras Nissan LEAF även hos Anetorn Bil i Sandviken och Gävle, där man kan provköra. Nollutsläpp och elbilar är en viktig prioritering för Nissan och de vill i framtiden bli den största tillverkaren av elbilar med de mest innovativa produkterna.
- Bilägarens attityd till sitt fordon håller på att förändras - en bil ska inte bara köras, utan även gå i linje med förarens livsstil och värderingar. När många nu börjar leva allt mer miljövänligt är Nissan LEAF ett utmärkt val. Vi vill också vara ett företag som går i täten båda vad gäller miljövänliga modeller och miljövänlig biltillverkning, och kommer satsa hårt på den här modellen, men också att utveckla nya eldrivna modeller, säger Lennart Sundin, landchef på Nissan i Sverige.
Nissan LEAF blev 2011 utnämnd till Årets bil i Europa, till World Car of the Year och dessutom fick Nissan LEAF fem stjärnor i Euro NCAP. Nissan LEAF var den första till 100 procent eldrivna bilen någonsin att tilldelas hela fem stjärnor. Växelströmsmotorn har en uteffekt på 80 kW och levererar ett vridmoment på 280 Nm, vilket räcker för en topphastighet på 145 km/h. Elmotorn drivs av ett laminerat litiumjonbatteri, framtaget av Nissan, med en uteffekt på över 90 kW.
- Nissan LEAF är en mycket intressant bil och vi tror att många av våra kunder är intresserade av att testa en elbil, säger Kristina Anetorn Fischer, VD på Anetorn Bil. Räckvidden är 17 mil beroende på körsätt.
Laddningsstationer finns vid bl a på Köpis i Valbo och andra köpcentra där snabbladdning tar 30 minuter, beroende på temperaturen.
Laddning i ett vanligt uttag tar det ca 10 timmar men kan snabbas upp med en speciell box.