Starta eget bidraget har hittills varit ett ekonomiskt stöd för arbetslösa som fyllt 25 år och som bedömts ha goda förutsättningar för att starta eget företag. Vid bedömningen har även affärsidéns/verksamhetens möjligheter att ge vinst och arbete beaktats.
Nu har Arbetsförmedlingen fått ändrade riktlinjer ifrån Regeringen. Dessa riktlinjer innebär att man ska prioritera de grupper av arbetslösa som idag bedöms stå längst ifrån arbetsmarknaden.
- De prioriterade grupperna är långtidsarbetslösa, funktionshindrade med reducerad arbetsförmåga, personer som kommer från Försäkringskassan d.v.s. såna som är utförsäkrade där och som står till arbetsmarknadens förfogande och våra nyanlända, säger Ewa Forssberg, Presstalesperson på Arbetsförmedlingen.
Hon fortsätter:
-Enligt de nya riktlinjerna är det våra prioriterade grupper som i första hand ska komma ifråga för våra åtgärder (i begreppet åtgärder ingår också Starta eget bidraget). Det kommer alltså att i realiteten bli svårare för de grupper som är oprioriterade, att få ett starta eget bidrag beviljat.
Hos både Etablera och NyföretagarCentrum Gästrikland ser man negativt på de ändrade direktiven.
-Det är synd! Det finns ju väldigt många unga blivande nyföretagare som p.g.a. det här inte kommer att få chansen. Vi kommer att gå miste om kreativa småföretagare som kanske skulle ha blivit framgångsrika om det bara kunnat få lite pushning och lite hjälp, säger Ida Andersson, rådgivare på Etablera.
-Jag tror att den av Regeringen prioriterade gruppen inte har samma ambition och möjlighet i många fall att bli företagare vilket kommer att leda till att nyföretagandet under 2011 minskar. Och en minskning av antalet nystartade företag leder till fortsatt hög arbetslöshet eftersom de företagare som på sikt kan behöva anställa arbetslösa aldrig kommer igång, säger Anders Röstlund, rådgivare på NyföretagarCentrum Gästrikland.