Lars Beckman, regionchef på Svenskt Näringsliv, hälsade de fyra oppositionsråden välkomna och bad dem ge sin syn på läget i Gävle kommun. Det blev ett intressant möte och det kom också fram en hel del synpunkter från företagarna.
Inger Källgren Sawola: Gävle är en välskött kommun men företagsklimatet behöver en rejäl förbättring. Kommunala förvaltningar som kontaktas av företagare måste lägga sig vinn om ett gott bemötande och snabba svar, helst ja. Det finns många exempel på företag som fått kämpa i många år med att få tillstånd för utbyggnad etc.
Per-Åke Fredriksson: Gävle kommun måste se till att näringslivet blir mer delaktiga, till exempel genom att införa ett Företagarråd. Det finns flera olika typer av sådana råd men inget för företagsfrågor. Ett Företagsråd skulle kunna fungera som remissinstans, man kan ta upp frågor som är angelägna för företagare, till exempel bemötande mm, och det skulle också ge möjligheter för politikerna att få bättre beslutsunderlag. Framförallt skulle det innebära mer delaktighet! Ledamöterna i Företagarrådet bör tillsättas av intresseorganisationerna.
Lennart Ahlenius: Kommunen behöver förbättra både attityder och samspelet mellan företagare och kommun. Tyvärr utför kommunen många jobb i konkurrens med företagen. I måndags (15/6) besvarades tre motioner om förhållandet till företagen och alla tre förslagen avslogs av majoriteten. Synpunkterna från en del av majoritetens ledamöter var häpnadsväckande.
Hans Engval, Elteknik: Var är media när det sägs sådana saker?
Per-Åke Fredriksson: Kommunal utmaningsrätt innebär att företag och enskilda kan utmana en kommunal verksamhet. Om utmaningen visar att arbetet kan utföras mer effektivt och bättre av ett företag så begär man in anbud. Den som utmanat har ingen förtur utan måste konkurrera på lika villkor som övriga anbudsgivare. I Uppsala har 49 utmaningar lämnats in, varav 9 från privatpersoner. 6 av utmaningarna har gått till upphandling. Tyvärr säger vänsterpartierna i Gävle nej till förslaget att införa Kommunal utmaningsrätt i Gävle kommun.
Roland Ericsson: I Umeå har man knoppat av inom hemvården efter en utmaning och det har varit väldigt lyckat. Kommunen är till för att vi skall kunna hjälpa varandra om någon inte klarar sig själv. Men det som andra kan göra borde kommunen låta dem göra! Det är bra för sysselsättningen.
Alliansregeringen har som mål att minska företagens administrationskostnader med 25 procent och hittills har 460 åtgärder genomförts i den riktningen.
Inger Källgren Sawola: För att kunna förbättra företagsklimatet i Gävle kommun måste den politiska ledningen bytas ut. Kommunen konkurrerar med privata företag i alldeles för stor omfattning, det senaste är att man börja arrangera evenemang som Havsveckan. Vi i Alliansen kommer att jobba stenhårt för att det skall bli en borgerlig majoritet.
Hans Engvall, Elteknik: Det är väldigt mycket som kan utföras av privata företag i stället för att kommunen gör jobet.
Inger Källgren Sawola: Får vi förtroendet i nästa val så kommer det att märkas en klar skillnad! Vänstern sprider falsk information om att det skulle bli dyrare i privat regi, när det finns statistik på att det blir billigare!
Per-Åke Fredriksson: Vi måste vara överens om att kommunen är till för medborgarna och inte tvärt om.
Stefan Carlsson, SOS-kiosken: Det tog fem år för mig att få byggnadslov för att bygga in uteserveringen. Nu behöver vi bygga ut parkeringen och då stoppas vi av kommunens trädpolicy eftersom ett träd står i vägen för att kunna flytta ett cykelställ.
Hans Engvall, Elteknik: Kan inte Svenskt Näringsliv starta ett Företagsråd?
Inger Källgren Sawola: Vi i Alliansen tänker göra studiebesök i kommuner som bytte majoritet vid senaste valet för att se hur de gått tillväga.
Lars Beckman: Vilka tre områden är mest angelägna för er att utveckla om Allianspartierna tar över majoriteten?
Lennart Ahlenius: Vi behöver utveckla verksamheten inom det sociala området. Det skall vara kunden som väljer vem som skall sköta omvårdnaden och vi behöver höja kvaliteten. Det behövs också en rejäl attitydförändring från tjänstemannahåll.
Inger Källgren Sawola: Vi behöver bättre ordning och reda inom kommunen, vi behöver upphandla fler verksamheter samt ändra attityd så att man förstår vem man är till för!
Per-Åke Fredriksson: Vi behöver ett Företagarråd, vi behöver sätta fokus på hög kvalitet inom kärnverksamheterna och vi behöver en bra styrning av ekonomin.
Roland Ericsson: Det blir i princip samma saker som redan sagts, ordning på ekonomin och en förändring av attityderna. Jag vill också slå ett slag för folkhälsan!

Mötet drog över tiden, men det får det gärna göra när det är intressanta frågor på tapeten!