- Politik handlar om att göra saker bättre, oavsett vilken ideologi man har, inledde Lennart Sjögren. Blir samhället bättre av att skatten höjs med 20 miljarder (s) eller ännu bättre om den höjs med 55 miljarder (v)? Det tror inte vi i Allianspartierna!
- Till och med Gnosjö har drabbats av den globala krisen, sa Lennart Sjögren som nyligen besökte Gnosjö.
Men det ser ut som om vi är på väg uppåt igen. Alla närvarande företagarna tyckte att det börjat vända uppåt igen, vilket gäller de flesta företag idag. I och med det måste Europas regeringar börja fundera på hur de skall fasa ut de statsstöd som getts till banker och storföretag för att undvika att de permanentas.
Lennart Sjögren menar att det gäller att hitta en bra balans så att fler får arbete och att anställda slipper känna oro för jobbet även i en krissituation som dagens. Ökad tilltro till framtiden leder ju till ökad efterfrågan på varor och tjänster. Alliansregeringens politik har som mål att främja tillväxt och därmed ökad konsumtion.
- Det skall bli intressant hur oppositionen skall kunna förklara för låg- och medelinkomsttagare att de kommer att få en skattehöjning på cirka 1.500 kr per månad, sa Lennart Sjögren.
Det kommer att ge kraftigt minskat konsumtionsutrymme och så är karusellen igång igen.
Oppositionen har också aviserat att de vill höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar, men Lennart Sjögren menar att det är helt fel recept att höja skatten på arbete utifrån rådande ungdomsarbetslöshet.
- Sverige har idag en av de starkaste statsfinanserna i Europa och det är mycket tack vare vår politik som syftar till att stimulera näringslivet, sa Lennart Sjögren.
Lennart Sjögren kunde också redovisa att 80 % av Allianspartiernas vallöften är genomförda eller påbörjade.
Några exempel på vallöften som inte har hunnit bli åtgärdade:
+ Minskat regelkrångel – det är tyvärr inte så enkelt att åstadkomma
+ Ökade investeringar i infrastruktur – utbyggnad av E4 förbi Enånger och dubbelspår på Ostkustbanan är exempel på projekt som Lennart Sjögren vill ha snabbare genomförda
Tyvärr är det fortfarande svårt för företagen att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Lösningen på sikt är fler platser på Komvux. Högskolan och Yrkeshögskolan.
Vad tycker företagen om Allianspartiernas regeringspolitik? Företagarna har gjort en enkät och 60 % av de tillfrågade tyckte att Alliansregeringens politik är bättre än oppositionens medan 11 % föredrog oppositionens politik.
Deltidsarbetslöshet är ett problem som behöver åtgärdas eftersom många tackar nej på grund av att de inte får A-kassa för de dagar de inte arbetar.
Att få fler förtidspensionärer ut i arbetslivet igen har också varit en målsättnings för Alliansregeringen. Satsningen har bland annat inneburit att över 350 personer i Gävleborg har kunnat återgå till arbetslivet!
Moderaterna har varit kallsinniga till en förändring av LAS men hur ser Lennart Sjögren på frågan?
- LAS är en känslig fråga och de nödvändiga förändringarna måste ske med försiktigt ändrad kurs, sa Lennart Sjögren.
Hur vill Lennart Sjögren måla upp bilden av framtiden i nästa års valrörelse?
- Vi måste arbeta vidare med att främja företagandet, minska krånglet för företagen och vi måste se till att det blir en ändrad attityd till företagen, sa Lennart Sjögren. Vi behöver också se till att unga människor inser att de också skall utbilda sig för att bli företagare, inte bara för att bli anställda.
Alliansregeringen hoppas att ”fritt vårdval” och lagen om valfrihet i äldreomsorgen skall innebära att många inom vården och omsorgen ser möjligheten att starta eget.
Lennart Sjögren önskar att fler företagare skall engagera sig politiskt. Lennart uppmanade alla komma med bra idéer. Det går bra att skicka sina förslag till lennart.sjogren@kristdemokraterna.se