Svartarbete förekommer i alla konjunkturfaser och bör ständigt motverkas. De rödgröna vill ta bort ROT-avdraget, som de ser som en konjunkturpolitisk åtgärd. Konsekvenserna av ett sådant förslag kan bli mycket allvarliga för byggsektorn eftersom det skulle innebära en tillbakagång till mer svartarbete inom byggsektorn. ROT-avdraget infördes i december 2008, reformen uppskattas av både hushåll och företag och utnyttjas flitigt.
Skatteverkets utbetalningar indikerar en omsättning kring 23 - 25 miljarder kronor per år för vita ROT-arbeten. En omsättning på en miljon kronor motsvarar ungefär ett årsarbete. ROT-avdraget skapar alltså mellan 23 000 – 25 000 vita jobb under ett år. Med utgångspunkt från det har BI uppskattat att 400 - 450 vita jobb skapats bara i Gävleborg tack vare ROT-avdraget. Vinnarna med ROT-avdraget är många.
+ Konkurrensen för företagen i byggsektorn gynnas av att oseriösa aktörer trängs ut.
+ De anställda som arbetar vitt får pensionspoäng, de bidrar till och kommer i åtnjutande av välfärdssystemet och inte minst omfattas de av försäkringar på arbetsplatsen.
+ Kunderna får utöver ett lägre pris även en ökad trygghet i form av försäkringar och garantier.
+ Statens intäkter i form av moms på arbete och material samt arbetsgivaravgifter ökar mer än kostnaden för den beviljade skattereduktionen.
Låt oss därför behålla ROT-avdraget och gå framåt och öka de vita jobben inom byggsektorn.

Anders Hansson
Sveriges Byggindustrier (BI)
Chef BI Gävle