Mixen har en naturlig förklaring eftersom de afrikanska slavarna tog med sig sin matkultur till Västindien på 1800-talet. På Afuas Palace svarar Adelaide för maten tillsammans med Håkan Lättman. Adelaide kom från Ghana för drygt 20 år sedan och matståndet på Rådhustorget är hennes sätt att skapa en länk mellan Gävle och Afrika.
Det är kryddningen tillsammans med råvarorna som ger den unika smaken. Man kan välja den kryddstyrka man föredrar, från ”normalkryddat” till riktigt starkt! På menyn finns också mat med indiskt ursprung som Sambosa (triangelformade knyten med köttfärsfyllning och som påminner om vårrullar) och Chapatti, ett friterat tunt bröd som serveras med olika såser som man doppar brödet i.
Den mest populära rätten är Joll of Rice med ursprung från Senegal, men den finns i hela Västafrika. Joll of Rice tillagas med kött eller fisk som ”långkokas” med ris. Ljuvligt gott, kan intygas! Som dryck rekommenderas Ginger Beer från Sydafrika, en alkoholfri och mer fyllig dryck än Ginger Ale!
- Vår dröm är att öppna en restaurang i Gävle, säger Adelaide. Då skulle vi kunna öka ut menyn med rätter som Jerk Chicken, marinerad och grillad kyckling, och andra grillrätter som vi inte kan tillaga i vagnen.
Afuas Palace erbjuder också catering för den som vill ordna fest med afrikanskt eller västindiskt tema.