Redan för tio år sedan då Ronny Henning och Claes Wallenborg startade byrån bestämde man sig för att inrikta sig mot affärsjuridik vilket innebär att man hjälper företag och företagare. I regionen finns övervägande småföretagare vilket innebär att frågorna kring företaget ofta också rör företagaren själv. Därför säger Ahlford Advokatbyrå att man arbetar med företagarens juridik.

- Jag och Claes Wallenborg har arbetat på advokatbyrå i Gävle sedan slutet av 1980-talet; vi kom båda två från andra byråer då vi startade den här. Sedan några år heter företaget Ahlford Advokatbyrå, som också har kontor i Uppsala, Karlstad och Västerås. Vi vid Gävlekontoret fungerar som en självständig byrå men har också ett mycket nära samarbete med andra jurister i Ahlford, inte minst i svåra ärenden som kräver specialkompetens. Samarbetet är bra att ha i ryggen men det här är en lokal marknad med lokala förutsättningar. Idag är vi sex jurister vid byrån i Gävle där alla har olika specialinriktning inom affärsjuridiken. Vi försöker ha en som är specialist och en som också är kunnig inom samma område för att man alltid ska ha någon att bolla frågor med.

Ahlford Advokatbyrås jurister är specialiserade inom elva olika områden: arbetsrätt, bolagsrätt, ekonomisk familjerätt, fastighetsrätt, företagsöverlåtelser, immaterial- och IT-rätt, konkurrensrätt och offentlig upphandling, miljörätt, obestånd, processer samt skatterätt.

- Traditionellt är det så utanför storstadsregionerna att advokaterna sysslar med all slags juridik, berättar Ronny Henning, som konstaterar att det har varit lite trögt att arbeta in sig som affärsjuridisk byrå i Gävle. Men det har hela tiden varit vår fasta övertygelse att om man ska vara en byrå av rang så måste man specialisera sig för att möte de förväntningar som kunderna har. Juridiken blir alltmer komplicerad och kvalitet innebär inte att man ska syssla med allt. Med tiden har det förändrats vad marknaden efterfrågar, även i vår region. Vi vet att det finns många företag som behöver affärsjuridisk kompetens och det är viktigt att veta att man då inte behöver åka till exempelvis Stockholm för att få det man efterfrågar. Kompetensen finns här på hemmaplan. Att arbeta lokalt är en stor fördel i och med att man känner regionens näringsliv. Den personliga kontakten är viktig men istället för att ett uppdrag sköts av en enskild medarbetare står hela byråns kompetens till förfogande. Att rätt person utför arbetet blir bäst och mest prisvärt för kunden.

När det gäller advokater och juridik tänker de flesta spontant på rättsliga processer, det vill säga när en tvist redan uppstått. I själva verket är det på ett tidigt stadium i en affär, eller som förebyggande åtgärd i andra fall, som man kan tjäna mycket på att låta en advokat titta på frågan. Ett exempel kan vara att låta en jurist se över ett avtalsutkast inför en viktig förhandling. I bästa fall får företagaren ett kunskapsövertag gentemot den andra parten och ett bättre avtal, eller i varje fall har han eller hon förstått hela avtalet och vet vad det innebär. En tvist som uppstår i det fall där någon bryter avtalet blir alltid mer kostsam än den förebyggande hjälpen.

Ett annat exempel är aktieägaravtal eller kompanjonavtal som ofta är alltför standardiserade för att de ska vara säkra i praktiken. En jurist kan bistå med att ställa de centrala frågorna och gå igenom ett antal tänkbara scenarier som kan komma att ske i framtiden. Avtalet i sig är viktigt, men allra viktigast är att i förväg diskutera igenom samarbetet.

Vid andra typer avtal av avtal, exempelvis återförsäljaravtal, är det skrivna dokumentet viktigt in i minsta klausul. Advokaten har erfarenheten och kunskapen som behövs för att lyfta fram de rätta frågeställningarna och även beakta exempelvis EG-rätt och konkurrensrätt. Ett felaktigt skrivet avtal kan i värsta fall vara ogiltigt vilket man undviker om man tar hjälp inför avtalsskrivningen.

- Inom affärsjuridiken, såväl i det förebyggande arbetet som i kommersiella tvister, gäller det att advokaten förstår själva affärens natur och förutsättningar. Det tycker vi att vi är bra på. Vi ser förhoppningsvis alla möjligheterna och gör våra kunder uppmärksamma på ett antal punkter som gör affären ännu bättre och ännu säkrare. Det är vår uppgift.

- Det är vår vision, att man som företagare ska se värdet av att en advokat finns med i affären på ett tidigt stadium, och det är också åt det hållet som förändringen går, säger Ronny Henning. Vi vill hjälpa till inför att en affär görs upp för att undvika att det på sikt blir dyra kostnader för företaget. Att ha med en advokat vid en förhandling kan tidigare ha mötts på ett negativt sätt och setts som ett svaghetstecken eller att man är osams. Istället är det ju så att man visar hur viktig den aktuella affären är och hur mån man är om att allting ska bli rätt.

- I takt med att våra affärsjuridiska tjänster efterfrågats alltmer har vi vuxit som byrå. I år när vi firar tioårsjubileum är vi sex jurister men vår plan är att i en ganska nära framtid vara åtta stycken. Det skulle vara ett bra antal för att svara mot regionens storlek och marknadens behov. Det känns bra att se att beslutet som vi tog för tio år sedan, att inrikta oss mot affärsjuridiken, är det som gör att vi kan stå för kvalitet även idag. Och vi är övertygade om att det finns utrymme för en riktig affärsjuridisk byrå med tanke på allt spännande som är på gång i regionen.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin Foto: Per-Erik Jäderberg
© SvenskPress.se
Materialet får endast publiceras helt eller delvis efter överenskommelse med Ahlford Advokatbyrå.