1. Slösa med beröm

Ros ger du inför alla, ris stannar bakom lyckta dörrar. Belöna goda prestationer och våga släppa ansvar till de anställda.

En människa som får äga en uppgift gör bättre ifrån sig – vi människor drivs av att prestera och få beröm för det vi lyckas med.



2. Sätt mål tillsammans

Nästan alla entreprenörer har svårt att släppa ifrån sig ansvar – men om du sätter företagets mål tillsammans med dina anställda kommer ni att få superfart. Sätt mål som alla förstår och vill nå, och som är realistiska.

En målstege med provision fungerar bra för många. Då ser dina anställda tydligt vilka möjligheter som finns, och hur mycket de kan tjäna vid olika nivåer. Glöm inte att belöna delmål.



3. Utbilda

Ge ständig feedback till dina medarbetare – även när det gäller negativa saker. Ha enskilda möten med alla minst en gång per månad.

Se också till att alla medarbetare får utbildning med jämna mellanrum. Det tjänar företaget massor på!



4. Var en förebild

Jobbar chefen hårt kommer de anställda att jobba hårt. Håll dig alltid till dina och företagets värderingar – du blir respekterad om du vågar stå för dina åsikter.



Kom ihåg att du inte behöver vara perfekt. Det kan till och med vara skönt att ha en chef som gör fel ibland. Se dock till att rätta till eventuella misstag.

5. Gör saker ihop

After work, utflykter, teambuilding, ja vad som helst. Om ni trivs ihop vill ingen sluta, och en god stämning i företaget är det säkraste sättet att behålla medarbetare utan att du behöver höja lönerna.

Obs: Glöm inte de anställdas familjer. 




6. Visa respekt

Se till att alltid tacka en anställd som kommit med en bra idé. Skriv personliga lappar eller be personen komma in på ditt kontor för ett positivt ord. Beröm från chefen är ett enkelt sätt att hålla anställda nöjda.



Var också noga med att låta medarbetarna vara delaktiga i alla viktiga beslut. Anställda accepterar förändringar – om de ser egen vinning i dem. Ovisshet är en rädsla, och delar du inte med dig av dina förändringstankar skapar du stress. Visa de positiva effekterna av förändringen innan den genomförs.

7. Ge jobbet status

Vem vill inte skryta om sitt jobb? En fin titel eller goda framtidsutsikter håller personalen glad.




Var också noga med att inte snåla med lönerna om du inte måste – om du ligger något över snittet attraherar du motiverade medarbetare med högre kompetens. Se även till att belöna goda prestationer, helst med pengar. Någon form av tävlingar eller utmaningar kan få fart på de flesta företag.