Kenneth Larsson säljer Hyundai i Sandviken och fick utmärkelsen för fjärde gången. Hur påverkar utmärkelsen firman i det dagliga arbetet.
– Igår kom det ett par från Ockelbo som läst att vi fått utmärkelsen och de tyckte att det kändes tryggt att köpa en bil av oss, berättade Kenneth.
För att ett företag skall gå bra krävs naturligtvis en ordnad ekonomi, men för att det skall fungera så krävs det att personal och kunder trivs och känner sig trygga med företaget. Och det är det som utmärkelsen vill premiera.
Cirka 100 företag väljs ut för granskning. Utvärderingen görs på grundval av en ekonomisk analys av de företag som kvalificerat sig kompletterat med en genomgång av personalpolitik och kundvård. De senare aspekterna kollas via enkäter som utförs av studenter på Högskolan i Gävle medan Aktiv Revision svarar för den ekonomiska analysen.
FRAMFÖR vill stärka framgångsrikt företagande i Gästrikland och syftet med utmärkelsen är att:
● öka intresset för framgångsrikt företagande
● skapa goda exempel
● lyfta fram företag och företagandet i samhällsdebatten
● förbättra attityden till företag och företagande
● erbjuda studenter en praktisk koppling i sina studier.
FRAMFÖR är ett samarbete mellan kommunerna i Gästrikland, Svenskt Näringsliv, Aktiv Revision, Mellansvenska Handelskammaren, Länsstyrelsen Gävleborg och Högskolan i Gävle.
Drygt 70 personer samlades utanför representationsvåningen på slottet för att sedan släppas in kl 18. Landshövding Barbro Holmberg hälsade alla välkommen till slottet innan det var dags för utdelning av diplom.
– Det verkar vara ovanligt många som är här för första gången och det är väl ett bra bevis på att vi har ett brett och starkt näringsliv i Gästrikland, sa Barbro Holmberg.
Landshövdingen har rest runt i länet och hon tycker att det finns en stark framtidstro.
– Vi har bra förutsättningar och möjligheter till ytterligare tillväxt så att vi kan gå stärkta ur lågkonjunkturen, tillade landshövdingen.
Hoforsföretaget Arc Metal har fått utmärkelsen samtliga åtta gånger, tack vare att man fortsätter att utveckla företaget.
För Leif Ehn på Profilic var det första gången han får utmärkelsen efter att ha varit med 4-5 gånger i utgallringen. Profilic är ett säljbolag som säljer marknadsledande livsmedel mm till butiker, storkök, restauranger mm.
– Det känns jätteroligt att få ett sådant erkännande, sa Leif Ehn.
Leif tror att de fick utmärkelsen i år på grund av att företaget har blivit bättre på just kund- och personalvård.
Claes Pira, Pira Markservice i Gävle, fick utmärkelsen för andra gången.
– Det kändes naturligtvis ännu roligare förra året, men det här är också jätteroligt, sa Claes och log nöjt.
Claes Pira ser utmärkelsen som en bekräftelse på att företaget arbetar på rätt sätt. Det är viktigt att utmärkelsen inte enbart handlar om pengar.
Gina Tricot är det lokala modeföretaget som hävdar sig bra på marknaden. Catarina Hedlund tyckte det var jätteroligt, men erkände att de blev lite chockade när de fick chansen att få vara med.
Karl-Åke Wiik är skogsentreprenör från Åmåt och det var första utmärkelsen. Karl-Åke var jätteglad och Rolf Landström, Ockelbo kommun, myste över att flera Ockelboföretagare fick utmärkelse.
För Helena Ribacke, näringslivschef på Gävle kommun, ser en möjlighet i att jämföra de företag som fått utmärkelsen FRAMFÖR under de åtta åren. Finns det någon gemensam nämnare för dem som varit med flera gånger?
– En sådan genomgång skulle kunna vara guld värd, kanske vi också kan upptäcka en ”Gästrik” företagskultur som gör dem framgångsrika, sa Helen.
Magnus Marklund, Marklunds Betongprodukter i Torsåker, var på sin första utdelning.
– Vi blev tillfrågade för två år sedan men jag hade inte tid då, men det här var fantastiskt roligt, sa Magnus.
Magnus tyckte också att det var en trevlig intervju som de två studenter från Högskolan genomförde.
Lite smolk i glädjebägaren finns det dock eftersom en del människor inte förstår att de här företagen får utmärkelsen för att de är duktiga och pålitliga.
– Om jag bara ville bli rik skulle jag hålla på med något annat, förklarade en anonym företagare.
Det gäller alltså att jobba hårt med sitt företag och att vårda kunder och personal för att få utmärkelsen. Bara så att ni vet vad som behövs!
- Grunden för regionens utveckling är att vi har många framgångsrika företagare och därför är det viktigt att vi uppmärksammar dem som är framgångsrika och uppmuntrar dem, säger Lars Beckman, regionchef på Svenskt Näringsliv