Gävle Convention Bureau tillsammans med föreningen DIS, en regional förening i Mitt-Sverige, XYZ-länen har ansökt om mötet och är idag glada över beskedet. Elisabeth Hugg på Gävle Convention Bureau beräknar att mötet den aktuella helgen kommer att generera en ökad omsättning för Gävles anläggningar, hotell, transportörer, restauranger och handel på över 12 miljoner kronor.
- Intresset kring släktforskning har ökat enormt de senaste åren inte minst tack vare SVT:s programserie ”Vem tror du att du är”, där kända svenskar forskat i sin släkthistoria säger Kurt Wikholm som är ordförande i DIS. Vi tror att vi kan få ytterligare fokus och intresse hos människor att söka sina rötter genom detta evenemang.

Eva Olsson, centrumsamordnare jublar över beskedet.
- Att Gävle får stå värd för ett möte med så många besökare som även kommer att spendera tid och pengar i stadskärnan är toppen för handeln. Skolorna har dragit igång och butikerna är fyllda med höstnyheter. Här finns en jättechans för butiker och restauranger att öka sin omsättning genom lockade erbjudanden.

Släktforskardagarna
Släktforskardagarna är ett årligen återkommande, nationellt möte som har anordnats i över 20 år. 2010 arrangerades mötet i Örebro med 5000 deltagare och i år i Norrköping den 26-28 augusti. Sveriges Släktforskarförbund har 167 medlemsföreningar m 75 000 medlemmar. Föreningen DIS-Mitt har ca 1 000 medlemmar.