Tyvärr har de flesta folkparker i landet lagt ner sin verksamhet då folkparkskulturen tagit mycket stryk av, bland annat, de stora festivaler som numera finns lite här och var i vårt vackra land.

Holmarna Folkets Park Skutskär har nu dock fått en ny ägare- en virvelvind från Småland- som tillsammans med sina tre små barn kavlat upp ärmarna och tänker göra Holmarna Folkets Park till den genuina festplats det en gång var.


- Jag blev blixtförälskad redan i den lilla tidningsannonsen om att Holmarna var till salu, ler Cilla Domstad. Parken kom till mig och jag hade inget annat val än att köpa den!

Cilla, som inte har någon som helst erfarenhet i att äga en folkpark, med allt därtill, hade en 5-årsplan klar inom en vecka- långt innan köpet ens genomförts.

- Jag hoppade inte över ån. Jag hoppade I den. Simmade runt, plaskade, skvätte vatten, dök, hoppade upp på andra sidan och ner igen. Har säkert tagit mig vatten över huvudet och kommer få en massa kallsupar med tiden men jag älskar det, skrattar Cilla.

Med kort varsel håller hon nu på att få till ett sommarprogram redan i år för parken som ju firar 100 årsjubileum.
- Jag har skrivit till Status Quo, The Hooters och ZZ Top och bett dem "svänga förbi"… Men de bara skrattar åt mig för jag är ju väldigt sent ute och deras turnéer är spikade sedan länge, fnissar Cilla. I år blir det, på grund av tidsbristen, lite spretigt i programmet och man får se hela denna sommar som en enda stor invigningsfest för nästkommande mer strukturerade år.

Hon siktar på ett "gigantiskt spektakel" varje sommar uppblandat med coverband på torsdagar, lagom "stora" artister på lördagar och dansband på söndagar. Det blir också månatlig ståupp från stora scenen med de största artisterna i genren. Kanske året runt. Sedan planeras både Elvis Christmas, bilbingo och Påskbugg.

- Jag kan själv tyvärr inte dansa och kommer under dansbandskvällarna se till att någon håller danskurs i huvudbyggnaden för oss som ej kan dansa. Vi går in som "tåtramparna" men kommer snart ut till dansbanan som dansstjärnor!

Sedan är det självklart för Cilla att hålla i offentliga arrangemang och därmed uppmuntra möten och öka gemenskapen i bygden genom skolavslutningar, valborgsmässoafton, midsommarfirande.

- Alla drömmar kan bli sanndrömmar tror Cilla. Till och med mardrömmar går att omvandla så att de först blir dagdrömmar och sedan sanndrömmar. Om publiken kommer så blir Holmarna snart en sanndröm. Inte bara för mig utan för hela Folket. Jag är från Vetlanda, bor i Gävle men har mitt hjärta i Skutskär.

Det är bara att gratulera bygden och hela regionen som fått ett sådant energiknippe och visionär med vilja att utveckla den gamla härliga folkparkskänslan. Den som så många minns med värme och glädje. Låt oss hoppas att även kommande generationer kommer att göra detsamma.

Foto: Anna R Robertdotter